Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OPAVA 7. října (VS ČR) - V opavském detenčním ústavu je od druhé poloviny letošního roku nově z iniciativy odborných zaměstnanců a s podporou psychiatrického týmu v terapeutické práci s chovanci ve výkonu zabezpečovací detence využívána péče o drobné zvířectvo (zakrslý králík, morčata).

Cílem této pravidelné činnosti a kontaktu s chovanými drobnými zvířaty je zejména rozvoj empatie, péče o druhé, rozvoj sociálních dovedností, terapie negativních emocí a uvolnění. O aktivitu je velký zájem, chovanci se se zvířaty pravidelně vídají v rámci určených prostor terapeutického centra a po všech stránkách o ně pečují.

Navíc po velmi pozitivních reakcích chovanců na výše uvedené je ve zdejším detenčním ústavu nově uplatňována školenými lektory také canisterapie. Jedná se o metodu pozitivního působení psychosociálního a fyziorehabilitačního působení na potřebné osoby prostřednictvím speciálně vedených a cvičených psů. Při vstupním canisterapeutickém setkání v měsíci září se vhodným chovancům, převážně s poruchami osobnosti a psychotickým onemocněním, věnoval tříčlenný lektorský tým, kdy každý psovod vede v rámci terapie svého cvičeného psa. Pro tyto účely pes uspokojuje potřebu tělesného kontaktu klienta a jeho citové potřeby, terapie se psem může aktivovat myšlení, paměť, komunikaci, ale i motoriku. I tato aktivita měla značný ohlas a pro chovance byla zajímavým zpestřením jejich pobytu v detenčním ústavu.

Služeb canisterapeutického týmu a podobně také péči o drobné zvířectvo budeme využívat při odborném působení na chovance a jejich motivování k žádoucímu přístupu i v dalším období. V prostředí zabezpečovací detence se v obou případech jedná o nové, netradiční a zcela jistě také výjimečné činnosti v rámci zacházení s chovanci.

 

Mgr. Michaela Štěpánová, psycholog OVZD

mjr. Mgr. Pavel Žurek, VOVZD

 

 

Na fotografii jeden z lektorů a střední kříženec Cyril

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.