Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OPAVA 29. září (VS ČR) - Po dlouhé odmlce způsobené pandemií, se dnes v prostorách opavského magistrátu uskutečnila beseda žáků 9. tříd základní školy s abstinujícími odsouzenými ženami.

Tyto besedy se těšily veliké oblibě už v době před pandemií, a proto se k nim nyní vracíme. Probíhají zpravidla tak, že nejprve popovídají odsouzené ženy své životní příběhy, odkryjí období, ve kterém užívaly drogy a hovoří o současnosti, kdy si odpykávají trest ve věznici, ale v rámci něj mají možnost projít léčbou závislosti přímo ve výkonu trestu. Poté bývá prostor pro dotazy nebo diskuzi.

Besedy opět pořádáme ve spolupráci s protidrogovou koordinátorkou a manažerkou prevence kriminality odboru školství Magistrátu města Opavy Bc. Dagmar Poláškovou, která komunikuje se zástupci opavských základních škol a říká: „Jsem velice ráda, že se tyto besedy podařilo po covidové odmlce znovu obnovit. Školy o ně mají velký zájem. Besedy jsou velmi emotivní, ale zároveň edukativní. Kromě silných příběhů, které zde zaznívají, je s žáky diskutováno o závislostech obecně a také o systému léčby v ČR. Hlavním cílem těchto besed není v žádném případě strašení žáků. To je z pohledu prevence považováno za zcela neefektivní. Jde především o předání co nejvíce reálných informací o závislostním chování. Je důležité, aby si žáci uvědomili svou osobní odpovědnost na svých budoucích životech a dokázali se následně racionálně rozhodovat.“

Dnešní besedy se zúčastnili žáci ze ZŠ Edvarda Beneše.

 

 

bas 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.