Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

TEPLICE 5. dubna (VS ČR) - Vězeňská služba ČR ve spolupráci s Asociací organizací v oblasti vězeňství (AOOV) realizují společný projekt Skype návštěvy prostřednictvím kontaktního místa. Díky stoupajícímu zájmu o tuto službu přibývá nových kontaktních míst, a to v Bohumíně, Brně, Olomouci, Sokolově a Stráži pod Ralskem.

Všechna kontaktní místa se nacházejí na pobočkách členských organizací AOOV. Výběru nových lokalit předcházel průzkum zájmu o tuto službu mezi lidmi s trestní minulostí a ve výkonu trestu.

V rámci tohoto projektu umožní kontaktní místa propojit přes platformu Skype vězněné osoby s těmi rodinnými příslušníky či osobami blízkými, které nemohou absolvovat fyzickou návštěvu, případně nemají přístup k adekvátní technice, respektive k internetu, popřípadě nemají patřičné znalosti potřebné pro uskutečnění této formy komunikace.

Cílem projektu je udržení a posílení rodinných vazeb odsouzených, což je jedním z předpokladů pro úspěšné začlenění osob po propuštění z výkonu trestu zpět do společnosti. Projekt tak přispívá ke snížení vysoké recidivy v České republice, která je dlouhodobě velmi vysoká. Až 70 % odsouzených se do věznice znovu vrací.

Pilotní projekt vznikl jako reakce na epidemickou situaci a přijatá preventivní opatření proti šíření nemoci COVID-19. Do budoucna může být využitelný i jako alternativní možnost k návštěvám vězněných osob. Videohovory budou zajišťovány na aktuálně využívané platformě Skype v rámci vězeňské služby, případně v rámci jiné platformy, která bude do budoucna pro videohovory využívána.

Autor D.K.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X