Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

TEPLICE 11.listopadu (VS ČR) – „Na polích ve Flandrech divoké máky rostou, tam mezi kříži, řada za řadou. Zde ležíme. Nahoře mezi červánky, je možná slyšet zpívat skřivánky, zde dole kanóny jen svoji píseň řvou. My už však nevstaneme a je to možná zdání, že včera ještě žili jsme a byli milováni. Teď jenom tiše ležíme na polích flanderských. Náš boj však zase jiní převezmou. Do našich rukou dáme my teď svou hořící pochodeň a vy ji neste dál. Kdyby vám uhasla, vzpomeňte na náš žal, že jsme tu padli zbytečně. Jen máky porostou na polích flanderských“.

Tato slavná báseň kanadského lékaře a básníka, podplukovníka Johna McCrae „Na Flanderských polích“, ze které vychází symbol Dne válečných veteránů – vlčí mák. Tento významný den si začali lidé v západních zemích připomínat na konci první světové války a jeho uznání se dočkal i v České republice v roce 2004.

 

Vězeňská služba ČR se v letošním roce aktivně zapojí do akce „Vlčí mák“ na podporu válečných veteránů a těžce zraněných příslušníků bezpečnostních sborů. Den válečných veteránů si dnes společně připomeneme připnutím vlčího máku na uniformy a oděvy.

 

Pokud se budete chtít zapojit do pomoci válečným veteránům a těžce zraněným příslušníkům bezpečnostních sborů, můžete zaslat finanční prostředky nadačnímu fondu REGI Base I. na transparentní účet č. 202011111/2010.

Bližší informace o nadačním fondu nebo komu konkrétně svým přispěním můžete pomoci najdete na internetových stránkách www.vlcimak.cz

 

Autor D.K.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X