Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ve Vazební věznici Teplice byla objevena původní gotická vězeňská kaple… Tedy takový je alespoň první pocit návštěvníků, kteří vstoupí do nově otevřené kaple vybudované pod uměleckým vedením ředitele věznice Petra Blažka v přízemí budovy věznice z počátku 20. století na místě jedné z kanceláří. Na rozdíl od většiny ostatních vězeňských kaplí v České republice je totiž kaple v Teplicích vybudována jako velmi zdařilá a velmi důsledná varianta gotické sakrální architektury.

Slavnostního otevření kaple se v přestupný den letošního roku zúčastnila hlavní kaplanka VS ČR spolu se svými kolegy kaplany z jiných věznic, které hostila nastávající kaplanka teplické věznice Daniela Klimešová. Kapli vybudovali v uplynulém půl roku svépomocí místní vězňové s minimálními náklady. Základním materiálem byl pěnový polystyren, papír a dřevo. Výsledek je přitom tak věrohodný, že obstojí i při detailním pohledu. Jediné, co tu chybí je chlad nepřítomného kamene.

„Usiloval jsem o dosažení stejného pocitu ohromení, jako když ve středověku vstupovali věřící do katedrály,“ říká autor projektu a „šéfarchitekt“, ředitel věznice Petr Blažek. Je autorem a realizátorem i nástěnných maleb v kapli a také rozměrné malby-objektu v jídelně věznice. Fresky v kapli, představují na jedné stěně ukřižování a na druhé patrona kaple a města Teplic Jana Křtitele prozrazují nejen ruku zručného kreslíře, ale také milovníka a dobrého pozorovatele skutečných gotických maleb, jsou vytvořeny v podobné barevné škále a navíc patinovány, jako by byly skutečně objeveny pod svrchními vrstvami omítek. Napodobování gotické předlohy tu ale není samoúčelné, pseudogotickým obloukem portálu nevchází návštěvník jen do vězeňské kaple, ale jakoby překračuje práh do jiné reality. Ocitá se v jiném prostředí, osvobozen od tíživé reality vězení, vnějšími atributy úpravy kaple dobře připraven pro dosažení cíle, za kterým byla vybudována. „Od začátku jsme chtěli, aby tu uvnitř nebyly nikde vidět žádné mříže,“ vysvětluje ředitel Blažek. Okno je proto zakryto jakoby kamennou deskou s dvojicí lomených oken s vitrážemi. Bez ohledu na svůj historický vzor je teplická kaple dobře moderně vybavena, je zde zvuková aparatura i displej počítače pro případné multimediální programy. Moderní technologie jsou však důmyslně ukryty v interiéru kaple, aby nerušily. Podle ředitele věznice nebude kaple určena jen vězňům, ale také zaměstnancům, pokud si zde budou například chtít odpočinout nebo se odreagovat. rob. [gallery ids="4582,4581,4580,4579,4578,4577,4576"]

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.