Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ještě před adventem vězněné osoby pod dohledem odborných zaměstnanců vyrobily adventní věnce, které vězeňský kaplan posvětil. Věnce pak byly rozmístěny do kanceláří zaměstnanců a do společných prostor. Další výrobky, které vznikly pod rukama vězňů, byly vánoční ozdoby (sádrové odlitky, papírové ozdoby), těmi se ozdobily kulturní místnosti, jsou dávány na vánoční stromky či je mohou vězněné osoby při návštěvě předat svým blízkým. Na kulturních místnostech na oddílech jsou vánoční stromečky, které si několik dní před štědrým dnem ozdobí sami vězni.

S vánocemi jsou v naší vazební věznici spojeny vánoční turnaje ve florbale, badmintonu a šachách. Turnaje začínají už začátkem prosince a vrcholí v období vánočních svátků. Nebude se však jen sportovat, ale pro odsouzené je také připraven vědomostní kvíz, do kterého budou zapojeni i zaměstnanci věznice.

Ve středu 19. prosince zástupci církví, kteří do věznice pravidelně dochází, obešly cely, popřáli vězněným osobám klidné svátky, pomodlili se s nimi a předali jim drobné balíčky (většinou šlo o kávu, čaj a cukrovinky).

Pro odsouzené byl ve čtvrtek večer uspořádán koncert olomoucké hudební  skupiny Hot Dogs´Revenge.

Přímo na štědrý den se mohou odsouzení účastnit štědrovečerní bohoslužby ve vězeňské kapli. K večeři je pak čeká tradičně smažená ryba s bramborovým salátem. Na 1. svátek vánoční půjde skupinka vybraných odsouzených v doprovodu kaplana do jednoho z olomouckých kostelů na mši, kterou vede právě zdejší vězeňský kaplan.

Jako každý rok, tak i o letošních vánočních svátcích vybraní odsouzení dostanou možnost opustit věznici a strávit vánoční svátky se svojí rodinou (jedná se o odsouzené, kteří si plní veškeré své povinnosti a také zodpovědně plní úkoly v rámci svého pracovního zařazení).

   -maz-  

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X