Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Jak vypadá ve věznici předvánoční a vánoční čas?

Jako každoročně byly zaměstnancům věznice na začátku adventu rozdány vězni vlastnoručně vyrobené adventní věnce, které vězeňský kaplan posvětil. Už od začátku prosince probíhají tradiční vánoční sportovní turnaje ve stolním a líném tenise, florbale, basketbale, nohejbale, badmintonu a v šachách. Nebude se však jen sportovat, ale pro odsouzené je také připraven vědomostní kvíz, do kterého budou zapojeni i zaměstnanci věznice.

Před svátky si odsouzení ozdobí vánoční stromečky na kulturních místnostech svých oddílů. Na štědrovečerní večeři budou vězněné osoby mít tradiční smaženou rybu s bramborovým salátem. Jedenáct vybraných odsouzených bude moci opustit věznici a strávit vánoční svátky se svojí rodinou.

O třetí adventní neděli se zástupce z řad zaměstnanců věznice zúčastnil mše svaté v katedrále sv. Václava v Olomouci, kterou celebroval arcibiskup Jan Graubner. V závěru arcibiskup předal představitelům a zástupcům olomouckých institucí včetně zástupce z věznice betlémské světlo.

A protože vánoce jsou především duchovním svátkem, tak si pro odsouzené a obviněné program připravil také místní vězeňský kaplan. Ve středu 20. prosince zástupci církve obejdou cely, popřejí klidné svátky, s vězni se pomodlí a předají jim drobné balíčky (většinou jde o čaj, kávu, cukrovinky). Na štědrý den dostali odsouzení možnost účastnit se štědrovečerní bohoslužby ve vězeňské kapli. Skupina vybraných odsouzených půjde v doprovodu kaplana na 1. svátek vánoční do jednoho olomouckého kostela na mši, kterou povede právě zdejší kaplan.

  maz

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X