Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OLOMOUC 13. prosince (VS ČR) – Prožít Vánoce a konec roku je pro vězněné osoby zřejmě to nejtěžší období. I přes to, byť v omezené kapacitě, se věnují Vánoční výzdobě, pečení cukroví a přípravě štědrovečerního menu.

Vězněné osoby si v této době daleko více uvědomují odloučení od svých rodin a také je to vede k zamyšlení nad svým dalším životem. Uchovat, upevnit a podporovat tradice, které jsou spojené s tímto obdobím, se snaží odborní zaměstnanci. Odsouzení v rámci Programu zacházení pod dohledem speciálních pedagogů pečou cukroví, zdobí stromeček, vytváří výzdobu na oddílech a během toho si povídají o tradicích, zvyklostech a historickém vývoji těchto svátků.

Na Štědrý den je pak pro vězněné osoby připraveno vánoční menu. Ke snídaní vánočka a kakao, k obědu hovězí polévka, čočka na kyselo s vejcem a na samotnou večeři smažené rybí filé, bramborový salát a k tomu dostanou všichni vánoční balíček.

Po zbytek roku budou také probíhat sportovní a vědomostní turnaje a vězeňští kaplani povedou sváteční bohoslužby.

Z důvodu omezení v souvislosti s pandemií Covid-19 nebude realizován institut opuštění věznice v souvislosti s návštěvou, stejně tak není možné udělovat přerušení výkonu trestu.

Nesmíme ale zapomenout, že Vánoce a konec roku stráví ve službě také část našich příslušníků a odborných zaměstnanců a to v rámci střežení věznice a zajištění tak bezpečnosti, klidu, stanoveného pořádku a realizace programů zacházení.

red

Sdílet článek

Facebook
Platforma X