Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OLOMOUC 13. března (VS ČR) – V dnešním seriálu Vám představíme činnosti oddělení justiční stráže.

Justiční stráž ze zákona č. 555/1992 sb. ve znění pozdějších předpisů zajišťuje zejména pořádek a bezpečnost v budovách soudů, státních zastupitelství a ministerstva, ale může být také povolána k plnění úkolů přímo ve vazební věznici. Justiční stráž je obecně organizována v místních jednotkách justiční stráže, které po stránce personální a logistické zabezpečuje určená spádová věznice.

Příslušníci justiční stráže Vazební věznice Olomouc tyto úkoly plní u Vrchního soudu, pobočky Krajského soudu a Okresního soudu v Olomouci, Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a dále u okresních soudů Svitavy, Šumperk, Prostějov, Přerov, Kroměříž, Uherské Hradiště a Zlín, kde je zároveň i pobočka Krajského soudu v Brně.

Počet příslušníků justiční stráže při naší vazební věznici je systemizován na 108 a z tohoto počtu je 25 žen.  Pro tyto příslušníky vazební věznice zajišťuje profesní a služební přípravu, ostré školní střelby, vzdělávání, personální, ekonomickou, zdravotní a další agendu.

Specifickou a velmi náročnou činností pro příslušníky justiční stráže je zajišťování soudních rozhodnutí, a účast na exekucích nebo zajišťování soudních jednání za účasti médií.

 

 

red

Sdílet článek

Facebook
Platforma X