Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OLOMOUC 3. srpna (VS ČR) – Model Vazební věznice Olomouc z roku 2004 byl nyní za přispění iniciativy odsouzeného ve spolupráci s vedením věznice renovován.

V roce 2004 vznikl nápad zhotovení makety (modelu) Vazební věznice Olomouc, odpovídající v příslušném měřítku 1:100. Za samotnou myšlenkou stála prezentace věznice zástupcům různých institucí, kterým byly umožňovány prohlídky, jež zároveň nemohly účastníkům poskytnout ucelený přehled o historické budově a přilehlých prostorách. Na základě těchto skutečností, bylo ředitelem věznice rozhodnuto o zhotovení makety.

Vedení oddělení výkonu vazby a trestu vytipovalo vhodného odsouzeného (délka trestu, zručnost, zkušenost v modelářství, ochota se podílet se na projektu a další potřebné atributy). Dále bylo nutno zajistit finanční krytí, materiální a prostorové vybavení a podmínky realizace. Na realizaci projektu odpracoval vybraný odsouzený dobrovolně ve svém osobním volnu více než 600 hodin. Během prací na projektu byl 2 x kázeňsky odměněn. Samotná práce započala roku 2004 a ukončena byla během roku 2005, kdy byl model slavnostně představen.

V letošním roce proběhly opravy i úpravy samotného modelu, a to z důvodu mnohých stavebních i bezpečnostních úprav, kterými si věznice prošla od roku 2004 do současnosti.

Model je umístěn v administrativní budově a slouží v současné době i pro nově nastupující příslušníky, kteří se tímto způsobem seznamují s prostory v celkovém pojetí areálu vazební věznice.

 

Mgr. Petra Nepožitková

Sdílet článek

Facebook
Platforma X