Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V rámci besedy, která se konala v polovině srpna, byli odsouzení vykonávající trest odnětí svobody ve Vazební věznici v Olomouci, ze strany pracovnic olomouckého úřadu práce seznámeni s aktuální situací na trhu práce v našem regionu a s možnostmi rekvalifikačních kurzů. Několik z nich projevilo zájem o možnost se rekvalifikovat.

Po posouzení a kladném stanovisku Úřadu práce v Olomouci je plánováno, že jeden odsouzený, vyučený v oboru elektro, ve kterém má i praxi, si rozšíří kvalifikaci o vyhlášku ČÚBP č. 50/1978 Sb., § 5, čímž získá odbornou způsobilost nezbytnou pro práci v tomto oboru. Další dva odsouzení, kteří mají svářečské průkazy, si je obnoví, protože jeden ho měl již propadlý, a v druhém případě odsouzený svářečský průkaz ztratil. V těchto případech se však nejedná přímo o formu rekvalifikace prostřednictvím úřadu práce, odsouzení jsou pouze nasměrováni na Svářečskou školu Garant Weld v Olomouci.

Tato spolupráce mezi věznicí a místním úřadem práce je realizována v rámci Memoranda o  spolupráci při zajišťování rekvalifikace odsouzených po dobu výkonu trestu odnětí svobody, kterou uzavřela 13. února tohoto roku Vězeňská služba ČR a Úřad práce ČR. Kdy cílem je formou rekvalifikace snadněji začlenit odsouzené končící výkon trestu do společnosti a tím přispívat ke snižování recidivy trestné činnosti.

Věříme, že těmito kroky můžeme vytvořit příznivější podmínky pro uplatnění odsouzených na trhu práce po jejich propuštění z výkonu trestu.

  maz

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.