Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OLOMOUC 18. dubna (VS ČR) – Kresba odsouzeného z Vazební věznice Olomouc bude vystavena na mezinárodní expozici v polském Sztumu.

Vězeňská služba České republiky se i tento rok zapojí do XXXII. ročníku celopolské a XIX. Mezinárodní výstavy vězeňského umění. Zahájení výstavy je pro letošní rok naplánováno na 16. 6. 2023. Umělecká díla jsou napřed dopravena do Věznice Rýnovice a následně převezena do Polska. Organizátorem akce je Sztumské centrum kultury a Věznice Sztum. Cílem akce je popularizace vězeňské výtvarnosti, kulturní aktivizace vězeňského prostředí a zobrazení umění jako prostředku k resocializaci. Součástí soutěže jsou umělecká a literární díla vytvořená osobami umístěnými ve výkonu vazby a ve výkonu trestu odnětí svobody. Rok 2023 je rokem malíře Jana Matejka a také rokem vzpomínky na hrdiny a hrdinky varšavského ghetta.

Z Vazební věznice Olomouc se do výstavy zapojil odsouzený Martin Klimeš, který dle předlohy ztvárnil právě malíře Jana Matejka. Odsouzený Klimeš se kreslení věnuje již od dětství. Už na základní škole vynikal ve veškeré umělecké tvorbě, proto při výběru dalšího vzdělávání volil obor umělecký truhlář. Postupem času se v kreslení zdokonaloval, pustil se do prostorového kreslení, stínování a ztvárnění portrétů. Po složení rekvalifikačního kurzu své výtvory z papíru přenesl na lidskou kůži a začal tetovat. V budoucnu by odsouzený Klimeš rád působil v uměleckém odvětví; tetování, grafika nebo podobná umělecká tvorba. Kreslení je pro něj obrovská radost, která ho naplňuje a v současném výkonu trestu odnětí svobody „vysvobozuje“.

red

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X