Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Jako každoročně byly zaměstnancům věznice na začátku adventu rozdány vězni vlastnoručně vyrobené adventní věnce, které místní vězeňský kaplan posvětil. Ve středu 19. prosince zástupci církví, kteří do věznice pravidelně dochází, obešly cely, popřáli vězněným osobám klidné svátky, pomodlili se s nimi a předali jim drobné balíčky (většinou šlo o kávu, čaj a cukrovinky). Přímo na štědrý den se mohou odsouzení účastnit štědrovečerní bohoslužby ve vězeňské kapli. Na 1. svátek vánoční půjde skupinka vybraných odsouzených v doprovodu kaplana do jednoho z olomouckých kostelů na mši, kterou vede právě zdejší vězeňský kaplan.

Zapojení do příprav a různých akcí je ze strany vězňů dobrovolné. Někteří si chtějí vánoční svátky připomenout, prožít a tak třeba i strojí stromečky, vyrábějí ozdoby apod. Ale pro některé je tato doba, z důvodu odloučení od rodiny, těžší. Někteří z nich v tento čas spíše rozjímají.

S vánocemi jsou v naší vazební věznici spojeny také vánoční turnaje ve florbale, badmintonu a šachách. Turnaje začínají už začátkem prosince a vrcholí v období vánočních svátků. Nebude se však jen sportovat, ale pro odsouzené je také připraven vědomostní kvíz, do kterého budou zapojeni i zaměstnanci věznice. A jako každý rok, tak i o letošních vánočních svátcích vybraní odsouzení dostanou možnost opustit věznici a strávit vánoční svátky se svojí rodinou (jedná se o odsouzené, kteří si plní veškeré své povinnosti a také zodpovědně plní úkoly v rámci svého pracovního zařazení).

-maz-

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X