Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Vězeňská služba se v polovině září opětovně prezentovala na Dnech NATO, které probíhaly na mezinárodním letišti Leoše Janáčka v Ostravě. Osmnáctého ročníku Dnů NATO se letos účastnilo dvacet zemí a dle organizátorů je navštívilo 220 tisíc návštěvníků. Dvoudenní víkendový program zahrnoval jak dynamické, tak statické ukázky a byl věnován připomenutí stého výročí vzniku Československa i jeho ozbrojených sil. Diváci mohli zhlédnout ukázku výcviku a zásahů speciálních jednotek či letecké ukázky. V rámci statických ukázek byla na ploše rozmístěna prezentace výzbroje, výstroje a vybavení armády, celní správy, vězeňské služby, policie, hasičského záchranného sboru a dalších domácích a zahraniční elitních útvarů.

Vězeňská služba ČR se letos v rámci dynamické ukázky zaměřila na útěk vězněných osob z věznice v rámci nepokojů, byla předvedena činnost příslušníků vězeňské služby při této události a následný zákrok zásahového týmu. Ukázky se zúčastnili příslušníci z moravských věznic – regionu č. 4, kteří už téměř rok pod vedením instruktora - metodika trénují nácvik zákroků a technik používaných při zásazích vůči vězněným osobám.

V rámci statické ukázky se návštěvníci mohli seznámit i se širokou škálu služebních vozidel sloužících k eskortování vězněných osob.

Letos poprvé se zapojily do přípravy statické ukázky také vězněné osoby z Vazební věznice Olomouc. Pomáhaly se stavěním stanů pro statickou prezentaci vězeňské služby, po skončení Dnů NATO pak také s jejím sklízením. Další skupina vězňů z Vazební věznice v Ostravě pak pomáhala při přípravě celého areálu na mošnovském letišti.

Jak dynamickou, tak statickou ukázku si prohlédl  generální ředitel VS ČR genmjr. PhDr. Petr Dohnal se svými náměstky a s náměstky ministra spravedlnosti.

Letošním speciálním partnerem Dnů NATO byly Spojené státy americké. Proto v doprovodu představitelů VS ČR zavítala na mošnovské letiště i delegace zástupců trestního, vězeňského a probačního systému amerického státu Texas, která v předchozích dnech navštívila i naši vazební věznici.

  maz

Sdílet článek

Facebook
Platforma X