Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OLOMOUC 27. prosince (VS ČR) – Na oddělení vězeňské stráže působí na pozici strážný - psovod specialista Mgr. David Kvapil, který se svou rodinou stvořil dětskou knihu o čertíkovi jménem Baterka.

 

Jaká je hlavní postava knihy a kde se příběh odehrává?

Hlavním hrdinou pohádkové knížky „Čert na baterky“ je čertík Baterka, který pracuje v pekle. Vůbec ho to nebaví a neustále přemýšlí nad smyslem svého života. Jde o pohádkový příběh, který je proložený nádhernými ilustracemi mých dvou dcer (6 a 10 let). Je plný písniček, které si hrdinové knížky prozpěvují. A jak to, tak v pohádkách bývá, je zde spousta dobra, ale i zla. Čertík Baterka putuje světem a postupně, sledem událostí, si uvědomuje, co je v životě důležité.

 

Co stálo u vzniku knihy?

Snažíme se doma vést dcery ke kladnému vztahu ke knihám, k jejich čtení a důležitosti v předávání informací. Rády malují a jejich představivost při hrách byla u zrodu této myšlenky. Kniha by však nikdy nevznikla bez ostatních parťáků, kteří jsou uvedeni na vazbě knihy. Mojí manželky Evy, která má neuvěřitelnou schopnost vše potřebné vyřídit, mých dcer a dalších, kdo mi pomáhali. Kniha vyšla v naší režii, náklady na knihu jsme si hradili sami. Kniha vznikla hlavně z důvodu takového nějakého uložení vzpomínek na dobu, kdy jsou naše dcery v tomto věku, hlavně pro ně na památku.

 

Co je na Vaší knize zvláštní?

V knize je spousta písniček, které doprovází hrdiny. Dokonce má i svůj hlavní soundtrack. Z prvopočátku jsem přemýšlel o scénáři na divadelní představení pro děti, no a pak už jsme jen kreslili, psali a vymýšleli. Na divadelním scénáři nadále pracuji a věřím, že příští rok by mohla vzniknout krásná divadelní pohádka na motivy této knihy.

 

Jak často tvoříte s dětmi příběhy?

Se psaním to mám tak, že jsou dny, kdy dokážu vymyslet takřka cokoliv, jak se říká v pohádkách, „chytne mě poezie“. Jsou však i dny, kdy nevymyslím vůbec nic a je lepší dělat nějakou jinou aktivitu. Nejsem spisovatel, ani pohádkář, jen jsem schopný přebírat každodenní události v trochu jiném úhlu pohledu než ostatní. A následně je přetvořit do děje.

 

Komu je kniha především určena?

Kniha je určena úplně všem, jak malým dětem, tak starším čtenářům. Sám už jsem měl možnost z této knihy předčítat šestiletým a mladším dětem a všem bych přál vidět a zažít jejich soustředěný poslech a připomínky, což je pro mě nádherná zpětná vazba. Takže pokud se najde nějaký kritik, odkážu jej tímto směrem. Moje holčičky dokonce po hlavním hrdinovi pojmenovaly své morčátko, a to hovoří za vše. Není nic hezčího v lidských srdcích než vzpomínka na upřímný dětský smích.

 

red

 

Článek v Olomouckém deníku od reportérky Magdy Vránové.

https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/psovod-david-kvapil-veznice-olomouc-cert-na-baterky.html

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X