Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Brno 21.6.2022 (VS ČR): V Praze proběhl v aktivním lesoparku Řepy již 7. ročník osvětového štafetového běhu Yellow Ribbon Run (YRR), což je běžecký závod na podporu integrace lidí s trestní minulostí.

Běh každoročně pořádá Vězeňská služba ČR, Probační a mediační služba a nezisková organizace RUBIKON Centrum a jeho 7. ročník byl tematicky věnovaný dětem. Brněnskou věznici v projektu zastupovali tito příslušníci: Josef Křivánek, Tomáš Koutný, Aleš Fligl, Aleš Blažka a Jan Czókoly. Za velký úspěch lze považovat, že brněnská štafeta s přehledem získala první místo.

Cílem běhu je od počátku upozorňování na situaci lidí s trestní minulostí, kterým často v průběhu výkonu trestu odnětí svobody narůstají dluhy a zároveň jim záznam v trestním rejstříku významně znesnadňuje hledání zaměstnání. Akce má napomoci k odbourávání předsudků veřejnosti, což může bývalým vězňům ulehčit získání zaměstnání a tím dát těmto lidem šanci na nový začátek.

Českou premiéru měl Yellow Ribbon Run v roce 2016 díky Gabriele Slovákové, ředitelce Věznice Kuřim. Žlutá stužka na dresech běžců je symbolem návratu z vězení na svobodu a úspěšného začlenění do společnosti. Je to symbol naděje na druhou šanci pro ně samotné i jejich rodiny. Její význam vychází z písně „Tie a Yellow Ribbon Round the Old Oak Tree“ Tonyho Orlanda. V písni prosí vězeň svou milou, aby uvázala žlutou stuhu kolem dubu poblíž jejich domu, aby poznal, zda je i po propuštění doma vítán a může se vrátit.

Yellow Ribbon Run organizuje společně RUBIKON Centrum, Vězeňská služba ČR, Probační a mediační služba a sportovec a filantrop Tomáš Slavata.

Hymnou běhu je stejnojmenná píseň Žlutá stužka, kterou složila kapela Wsedě z Věznice Kuřim. Běh má rovněž svého ambasadora, tím je herec a scénárista Petr Čtvrtníček, který je zároveň bubeníkem vězeňsko-civilní kapely Wsedě. Patronkou dětského Yellow Ribbon Run je moderátorka České televize Barbora Černošková.

DR

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.