Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

BRNO 7. dubna 2020 (VS ČR). V souvislosti s pandemií COVID-19 se v první polovině března 2020 ve VVaÚpVZD Brno začala uskutečňovat výroba látkových roušek. V současné době se na ní podílí cca sedm odsouzených. Konkrétní příprava materiálu, který dodává zdejší oddělení logistiky, probíhá ve vězeňské prádelně, kde je vyčleněna místnost se čtyřmi šicími stroji a dalšími stroji a nářadím potřebným k výrobě.
V současnosti za jednu pracovní směnu vyrobí odsouzení až 150 kusů roušek. Ty jsou distribuovány v první řadě pro všechny zaměstnance VVaÚpVZD Brno, brněnskou Justiční stráž, obviněné, odsouzené a chovance.
Zdejší prádelna se též podílí na následné péči o použité roušky. Ty jsou dle přísných hygienických zásad centrálně sesbírány a při 90°C vyprány. Poté se zde přežehlují a následně opět distribuují dle potřeby. Část této práce zastávají také dva chovanci detenčního ústavu, kteří vyperou pravidelně až 100 roušek za jeden den pro odsouzené z venkovních i vnitřních pracovišť, včetně roušek pro chovance.
Po zajištění potřebného počtu látkových roušek je možné také uvažovat o distribuci pro další instituce.
Zbývá dodat, že kromě prvotní potřeby je zde naplňován i další z cílů výkonu trestu odnětí svobody, jako je uvědomění si důležitosti sociálních vztahů, aktivní přistup k utváření hodnot, postojů a potřeb, sociálních a pracovních návyků, případně i potřeba občanské sounáležitosti a pomoci.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.