Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

BRNO 2. listopadu (VS ČR) – Prezident republiky Petr Pavel jmenoval ředitele VVaÚpVZD Brno Dušana Gáče do hodnosti brigádního generála. Dušan Gáč zahájil svoji profesní kariéru ve Vězeňské službě ČR ve svých 19 letech a ve služebním poměru příslušníka VS ČR působí 27 let. Na počátku své kariéry sloužil ve Vazební věznici Brno jako strážný, kde se postupně vypracoval na zástupce vedoucího oddělení VaJS. Poté jeho služební kariéra pokračovala ve Věznici Rapoticích, kde nastoupil na pozici vedoucího oddělení výkonu trestu, od roku 2009 již zastával funkci 1. zástupce ředitele Věznice Rapotice. Po 5 letech se však s malou mezizastávkou ve Vazební věznici Pankrác, kde vykonával funkci ředitele, vrátil zpět do VVaÚpVZD Brno, kde od roku 2014 vykonává rovněž funkci ředitele. Počátkem roku 2021 zastává také pozici regionálního ředitele pro Region č.4, kde koordinuje činnost všech jedenácti moravských věznic.

Dušan Gáč byl za svůj profesionální přístup k plnění služebních povinností mnohokrát oceněn řadou resortních i mimoresortních medailí i plaket. V praxi využívá mimo jiné i poznatky získané v oblasti zahraniční spolupráce, když v rámci vězeňské služby absolvoval několik zahraničních cest (SR, Polsko, Rakousko, Německo, USA, Moldávie, Švédsko, Estonsko, Maďarsko). Jako ředitel věznice inicioval, koordinoval a zajistil i několik investičních akcí, čímž přispěl k rozvoji důležitých oblastí v jím řízené organizační jednotce.

V souvislosti se vznikem pandemie Covid-19 bezprostředně zajistil zřízení speciálního oddělení k hospitalizaci vězněných osob s koronavirovým onemocněním ve vězeňské nemocnici v Brně, přičemž zřídil i eskortní Covid tým k zajištění zdravotního transportu těchto pacientů. Jmenovaný se podílel na zprovoznění několika pilotních projektů, kdy například participoval na realizaci zaměstnávání odsouzených lékařů, čímž se významně podílel na řešení problémů souvisejících s nedostatkem lékařů ve vězeňské službě.

Pravidelně koordinuje statickou a dynamickou prezentaci VS ČR v rámci expozice bezpečnostních složek IDET, ISET a PYROS na brněnském výstavišti. V profesní rovině rozvíjí spolupráci s ostatními bezpečnostními sbory, především s PČR, HZS a BIS. Generálním ředitelem VS ČR je pověřen také řízením fotbalové reprezentace příslušníků VS ČR, přičemž v roce 2018 získal s touto reprezentací titul mistrů Evropy v Moldávii a v roce 2019 vybojoval 1. místo na turnaji vězeňských služeb zemí V4 na Slovensku.

O problematiku vězeňské služby jeví dlouhodobě zájem, neboť i v akademické oblasti se aktivně účastní seminářů a konferencí tématicky zaměřených na problematiku vězeňství, čímž se podílí na rozvoji oboru penologie.

TB

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.