Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

BRNO 5.května (VS ČR) Po počátečním útlumu způsobeném pandemií se obnovují aktivity v oblasti mezinárodní spolupráce, za daných okolností v on-line prostředí. Od počátku letošního roku se naši zaměstnanci zúčastnili tří odborných videokonferencí. VVaÚpVZD Brno na podobných akcích pravidelně zastupují npor. Mgr. Dušan Raab a Mgr. Zuzana Bratová. Oba se také již několik let účastní odborného jazykového vzdělávání v Akademii VS ČR.

Prvním testovacím setkáním byl mezinárodní webinář organizovaný Akademií VS ČR s rumunským expertem Danem Halchinem na téma „prison leadership“ čili způsoby řízení v době pandemie.  O tom, že šlo o lektora vysoce kvalifikovaného, svědčí fakt, že byl přednedávnem jmenován generálním ředitelem rumunské vězeňské služby.

Po úspěšném zahajovacím webináři projevili čeští účastníci zájem o další on-line setkání, tentokrát na téma sdílení zkušeností při zvládání epidemie ve věznici. Dvanáct účastníků z českých, slovenských a lotyšských věznic se setkalo na platformě Skype for Business dne 28.4.2021. Každý účastník informoval o situaci v mateřské věznici a prezentoval vybraná inovativní a efektivní protiepidemická opatření. Následovala živá a bohatá diskuse.

Hlavními iniciátory a aktéry tohoto webináře byli ředitel Věznice Odolov plk. Mgr. Tomáš Kubín a psycholožka a tisková mluvčí této věznice PhDr. Gabriela Šafářová. Zpětná vazba účastníků potvrdila známá fakta, že jedinou možností udržování komunikačních dovedností a zvyšování úrovně odborné angličtiny v době pandemie je aktivní účast na mezinárodních akcích on-line. Akademie VS ČR je jedinou takovou institucí v Evropě, která tuto možnost v rámci jazykového vzdělávání nabízí.

V březnu se také konala mezinárodní konference organizovaná francouzskou akademií ÉNAP, na které ve dnech 15. - 19. března vystoupila spolu s kolegyní z odolovské věznice také Mgr. Zuzana Bratová. Společně prezentovaly vzdělávání českého vězeňského personálu v oblasti deontologie. Konference byla součástí mezinárodního projektu ÉNAP, do kterého byla zapojena i Akademie VS ČR.

Francouzská akademie ÉNAP patří mezi partnerské instituce Akademie VS ČR od roku 2017. ÉNAP je jedním ze zakladatelů asociace vězeňských akademií EPTA a je velice aktivní na mezinárodním poli.

Virtuální setkání nemohou dosáhnout takové kvality jako prezenční kurzy a semináře, ale bez nich by odborné jazykové kompetence českého vězeňského personálu postupně upadaly. Zkušenosti současně naznačují, že jazykové vzdělávání on-line může v budoucnosti tvořit vhodný doplněk prezenčních kurzů. Autory článku jsou Mgr. Zuzana Bratová a npor. Mgr. Dušan Raab.

TB

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.