Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Brno 7.prosince 2023 (VS ČR). Odsouzení v brněnské věznici vytvořili plastické zobrazení scény narození Ježíše Krista. Nápad na tento projekt vznikl v průběhu listopadu 2022 z iniciativy odsouzeného Kamila Šamonila, který byl od dětství vychováván v duchu křesťanských tradic.

Na projektu se začalo pracovat dnem 20. listopadu 2022. Jako první byla zahájena práce na výrobě dřevěné sošky Panny Marie. Na zhotovení betlému se podílelo celkem pět odsouzených, do projektu se postupně zapojovali v různých fázích. Celková doba strávená výrobou činila 1256 hodin. Hlavní část řezbářské práce, vzor, styl a formu vytvořili ods. Kamil Šamonil a Daniel Štulíř.  Betlém je vyhotoven ve volyňském stylu. Scénu tvoří celkem 18 figurek vyrobených z lipového a topolového dřeva. Použita byla i dřeva borovicová, akátová a smrková. Betlém má v rozloženém stavu plochu 1200 mm x 520 mm a sahá do výšky 620 mm. Navíc je kompletně podsvícen a opatřen elektrickými doplňky, jako jsou lucerny. Na výrobu scény byla použita i kůže a jiné přírodní materiály. Střecha betlému je sestavena z více než tisícovky střešních tašek z nepálené terakotové hmoty. Veškeré kovové prvky a doplňky, včetně kovaných madel, vytvořil ods. Lubomír Ryba a rozvod instalace včetně zapojení provedl ods. Tomáš Diblík. Další pomocné práce při formátování dřeva, dílů a hybných součástí zastala truhlářská dílna, zejména ods. Radek Kormoš.

Celý projekt vznikl v rámci programu zacházení v modelářské dílně. I přes ztížené podmínky v rámci bezpečnosti a technologické limity dílny se ho podařilo úspěšně dokončit dne 22. listopadu 2023 zejména zásluhou vychovatele Tomáše Borika, který toto dílo umožnil realizovat a zajistil materiál, nástroje, stroje a nářadí. Betlém pro zmíněné odsouzené nepředstavoval jen zdokonalení se v určitém řemesle, ale napomohl i ke konstruktivnímu trávení času ve výkonu trestu a psychické pohodě. Projekt přinesl do jejich životů mnoho zkušeností a motivace. Kladně přispěl k jejich resocializaci a veškeré úsilí, které na projektu předvedli, mohou odsouzení zužitkovat i v civilním životě.

V současné době je betlém vystaven v prostorách věznice, jehož krásu mohou obdivovat příslušníci a zaměstnanci VVaÚpVZD Brno. Příští rok po vzájemné dohodě s vedením Fakultní nemocnice Brno bude tento betlém vystaven v Teyschlove hale v Dětské nemocnici v Brně, kde bude přinášet radost nejen dětským pacientům 

Autor článku: Bc. Tomáš Borik, vychovatel VVaÚpVZD Brno 

TB 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.