Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

BRNO 9. května 2018 (VS ČR). Ve dnech 25. – 26. dubna se uskutečnila návštěva dvou zařízení v Rakousku vykonávající zabezpečovací detenci, konkrétně v Justizanstalt Göllersdorf (věznice s opatřením) a Forensiches Zentrum Asten (forenzní centrum).

Historie tohoto opatření se datuje do roku 1975 a péči o chovance zajišťuje v plném rozsahu ministerstvo spravedlnosti Rakouska. Do těchto zařízení se umisťují jak osoby trestně odpovědné, tak trestně neodpovědné, na které bylo nařízeno opatření ve výkonu trestu z důvodu duševních poruch (psychotik, mentálně retardovaný a organické poruchy). Věznice Göllersdorf se nachází v Dolním Rakousku a je určená pro výkon trestu odnětí svobody s opatřením pro duševně nemocné pachatele. Kapacita věznice je 120 míst a je rozdělena na 6 odděleních. Forenzní centrum Asten je určené pro výkon trestu odnětí svobody s opatřením pro duševně nemocné pachatele. Kapacita centra je 166 míst a je určeno i pro ženy.

Návštěvy se zúčastnil ředitel Vazební věznice a ústavu pro výkon zabezpečovací detence plk. Mgr. Dušan Gáč, vedoucí oddělení výkonu zabezpečovací detence v Brně mjr. Mgr. Petr Kalvoda, primář psychiatrického oddělení vězeňské nemocnice Brno MUDr. Vladimír Smékal, dále odborní zaměstnanci ústavu pro výkon zabezpečovací detence Brno, terapeut Ing. Milan Starý a pedagog volného času František Satala, vedoucí oddělení výkonu zabezpečovací detence v Opavě mjr. Mgr. Pavel Žurek a hlavní psycholog GŘ VS ČR PhDr. Václav Jiřička, Ph.D. Cílem návštěvy bylo získat poznatky a zkušenosti s tímto typem zařízení v zahraničí, a to zejména v problematice institutu zabezpečovací detence, z oblasti stavebně technického zabezpečení těchto zařízení, odborného zacházení s chovanci, legislativního rámce a stavu personální obslužnosti.

Služební cesta splnila svůj účel, účastníci delegace získali mnoho nových poznatků, které mohou být aplikovány v praxi v rámci rozvoje zabezpečovací detence v podmínkách VS ČR. Rakouským kolegům byla nabídnuta vzájemná mezinárodní spolupráce v oblasti dané problematiky.

mjr. Mgr. Petr Kalvoda  

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.