Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Brno 30.3.2023 (VS ČR). Brněnská věznice prezentovala svoji činnost studentům střední školy veřejnoprávní TRIVIS Brno.

TRIVIS Brno vzdělává své žáky k práci ve státní správě a většina jejích studentů v rámci svého profesního uplatnění projevuje zájem o přijetí do služebního poměru u některého z bezpečnostních sborů. Brněnská věznice má velice dobrou zkušenost s uchazeči o služební poměr, kteří absolvovali střední školu s takto cíleným zaměřením, neboť jsou velmi motivovaní, dobře se orientují v penitenciární problematice, disponují základními znalostmi právních předpisů, jsou výborně připraveni fyzicky a v neposlední řadě ovládají základy speciálních činností, mezi které se řadí příkladně technika administrativy, sebeobrana, střelecká příprava apod. Velmi rychle se tedy stávají platnými a v současné době tolik potřebnými příslušníky. 

Naproti tomu pro TRIVIS Brno představuje spolupráce s věznicí obohacení v oblasti výuky odborných předmětů ale i preventivně výchovných činností.

Ve dnech 24. a 30. března 2023 brněnská věznice umožnila studentům exkurzi ve svých prostorách. Činnost věznice byla prezentována v několika rovinách. Po úvodní přednášce zaměřené na vysvětlení základních činností VS ČR a brněnské věznice následovala ukázka výzbroje a výstroje, a to včetně taktického vybavení, které si studenti mohli vyzkoušet, včetně názorné ukázky poutání. Poté personalistka věznice informovala studenty o podmínkách pro přijetí do služebního poměru a benefitech, které Vězeňská služba ČR svým zaměstnancům nabízí.

Tyto přednášky pro studenty za brněnskou věznici pravidelně zajišťují: Mgr. Zuzana Bratová, mjr. Bc. Tomáš Podhajský a npor. Mgr. Dušan Raab. Tentokrát však prezentaci obohatily besedy s odsouzenými zaměřené na prevenci drog s názvem: „Drogy nemají happy end“. Při nich vybraní odsouzení sdíleli se studenty své životní příběhy, ve kterých poutavým způsobem vysvětlili, jak jejich život změnily drogy a co vše za mřížemi postrádají. Na přípravě programu s odsouzenými v jejich volném čase velmi usilovně pracovala vychovatelka Mgr. Markéta Bendová. Zapojení odsouzených do programu vzbudilo u studentů veliký ohlas a vyučující ho pokládali za přínosný doplněk preventivní činnosti školy.

Věříme, že zvolený program posílil povědomí studentů TRIVIS Brno o práci vězeňské služby způsobem, který povede jejich profesní kroky po úspěšném složení maturitní zkoušky k rozšíření řad příslušníků a občanských zaměstnanců.  

Autor článku Mgr. Dušan Raab

TB

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.