Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Praha, 4. července 2023 (VS ČR) – Tak jako na civilních školách, je červen i u nás na Středním odborném učilišti měsícem závěrečných zkoušek. Letošní závěrečné zkoušky úspěšně absolvovalo 158 žáků z toho 74 s vyznamenáním.

Závěrečné zkoušky jsou státní a jednotné pro všechna učiliště. Skládají se ze tří částí: písemné, praktické a ústní. Písemné zkoušky probíhají na počítačích, kde se žákům náhodně vygenerují testy z banky úloh. Praktické zkoušky se na školských vzdělávacích střediscích odlišují dle výučního oboru. Například v oboru Truhlář vyráběli žáci dřevěné stoličky, u oboru Elektrotechnické a strojně montážní práce to byl světelný a zásuvkový okruh včetně rozvodnice, u Obráběčů kovu výrobek na soustruhu podle výkresové dokumentace a u oboru Kuchař-číšník příprava pokrmů. Při ústních zkouškách si žáci otázky losují.

Předávání výučních listů je již tradičně slavnostní akt, kterého se účastní i vedoucí pracovníci z řad věznic. V Heřmanicích to byla zástupkyně ředitele věznice paní Ing. Alena Kulová, ve Světlé nad Sázavou 1. zástupce ředitelky věznice rada plk. Bc. Jan Doležal, v Plzni ředitel věznice vrchní rada plk. Mgr. Drahoslav Červinka a ve Všehrdech ředitel věznice vrchní rada plk. Miroslav Fous a jeho první zástupce rada plk. Bc. Jan Březina.

Všem absolventům gratulujeme a doufáme, že úspěšné získání výučního listu zvýší jejich uplatnitelnost na trhu práce po jejich propuštění.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X