Střední odborné učiliště
Soutěž Mezinárodní speciality
ZNOJMO 29. května 2025 (VS ČR) – Ve Věznici Znojmo se v rámci akreditovaného kuchařského kurzu Příprava teplých pokrmů, který spadá pod naše SOU, konala soutěž ve vaření.
Téma soutěže byly Mezinárodní speciality. Pěti členné týmy žáků musely zpracovat slavnostní menu a sestavit tabuli. Součásti menu musel být teplý nebo studený předkrm, polévka, hlavní chod a dezert. Čtyřčlenná komise složená z ředitelky věznice Znojmo plk. Mgr. Lenky Smutné a 1. zástupce ředitele plk. Mgr. Petra Čermáka, MBA., LL.M., třídního učitele, vedoucího referátu stravování a výživy, hodnotila prezentaci, vzhled a především chuť jednotlivých pokrmů.
Soutěžící si zvolili kuchyni Italskou, Americkou, Asijskou a Českou. Vítězem se stala kuchyně Italská, která se skládala z předkrmu salát Capresse, z cuketové polévky s bylinkovým toustem, jako hlavní chod zvolili Lasagne a klasický dezert Tiramisový dort.
Všichni si odnesli neopakovatelné zážitky a především si vyzkoušeli práci v týmu a ve stresu. Měli možnost zjistit, jak zvládají i organizaci práce. Téměř všechny pokrmy vařili prakticky poprvé, neměli možnost si jednotlivá menu předem vyzkoušet. Tato zkušenost jim pomůže se připravit na praktické zkoušky, které je čekají v měsíci červnu.