Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Praha 13. října 2022 (VS ČR) - Valdické Školské vzdělávací středisko (ŠVS) jde s dobou, tedy i se čtvrtou průmyslovou revolucí, jak je označován současný trend digitalizace v mnoha podobách. České pojetí konceptu Průmyslu 4.0 totiž bylo nosným tématem 63. Mezinárodního veletrhu v Brně, kterého se účastnili i zástupci ŠVS Valdice.

V areálu brněnského výstaviště prezentovaly široké spektrum různých oborů strojírenství 1256 firem ze 41 zemí světa. Základní vize tzv. čtvrté průmyslové revoluce se objevily v roce 2011. Koncept Průmysl 4.0 vychází z dokumentu, který byl představen na veletrhu v Hannoveru v roce 2013. „Podle této myšlenky se z hlediska technického a technologického řeší propojení zařízení a datových toků ve firmě i mimo ni do jednotného celku,“ stručně vysvětlil cíl digitalizace pedagog ŠVS Ing. Milan Janda.

V centru konceptu Průmysl 4.0 je takzvaná „Chytrá továrna.“ Jde o klíčový prvek přechodu k digitalizovanému a automatizovanému podnikání, který umí autonomně řídit a zároveň zefektivnit kompletní výrobní proces. Chytré továrny převezmou opakující se a jednoduché činnosti, které do té doby vykonávali lidé. Koncept převrací naruby chápání výroby a služeb. Služba je nadřazena výrobě, digitální předchází fyzickému.

Nahrazení jednoduché lidské práce roboty, doprovodí i změna pracovního trhu, kdy bude ohrožena zaměstnanost osob s nižší kvalifikací. „I v tomto směru jdeme s dobou, protože vyučením umožňujeme odsouzeným dosáhnout vyšší kvalifikace a navíc ve společnosti žádaných oborech, jako je například obráběč kovů na CNC,“ poukázal po návštěvě veletrhu na prospěšnost vzdělávání učitel odborných předmětů ŠVS Ing. Martin Vodička.

Zájem pedagogů ŠVS Valdice o nejnovější informace ze světa průmyslu svědčí o tom, že vzdělávací programy Středního odborného učiliště Praha jako organizační jednotky Vězeňské služby ČR, jsou na vysoké úrovni. I za „ostnatým drátem“ lze získat vzdělání, které drží krok se současnými trendy. 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X