Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RAPOTICE 10.květen (VSČR) Ve Věznici Rapotice pilotují nový resocializační program Motivátor. Nyní v moderní učebně, vybudované za podpory z norských fondů. Součástí pilotáže je také osobní supervize norských školitelů v ČR

V rámci bilaterální návštěvy a plánované supervize zavítali do České republiky a zapojených věznic  ve dnech 8. 5. – 11. 5. 2023 z Norska Roar Thronæs, „duchovní otec“ a autor programu Motivátor, a Andre Banggren, lektor programu. Ve středu 10. 5. 2023 přijeli do Věznice Rapotice, kde proběhla supervize i za účasti týmu lektorů z Věznice a Ústavu pro výkon zabezpečovací detence Opava. Setkání byli přítomni odborní garanti programu v České republice : PhDr. Václav Jiřička, Ph.D. a  PhDr. Soňa Haluzová. V rámci této akce ve zdejší věznici proběhla v odpoledních hodinách tisková konference, kterou zahájil ředitel věznice plk. Mgr. František Melichar.

Se vším, co je naučené, se dá něco dělat. Hlavní myšlenkou programu Motivátor je sen o dobrém životě, který je před námi. Abychom se ke svému cíli dostali, musíme zapracovat, přičemž důležitým předpokladem úspěchu je víra v možnou změnu,“ uvedl k programu jeho autor Roar Thronæs.

Cílem střednědobého motivačního programu Motivátor je příprava odsouzených se specifickými kriminogenními riziky k zapojení do navazujících terapeutických programů. Současným mottem norského vězeňství je: „Trest, který mění“. Znamená to, že změnit svůj život je v rukou každého odsouzeného, a to tak, aby u sebe snížil ta rizika, která jej vedou k páchání trestné činnosti a mohl se po propuštění výkonu trestu zapojit do běžné společnosti.

             Do programu Motivátor se zapojila Věznice a Ústav pro výkon zabezpečovací detence Opava, Vazební věznice Praha Ruzyně, Věznice Plzeň a Věznice Rapotice.

 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.