Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 27. června (VS ČR) – Závěrečné zkoušky oboru Kuchař – číšník, které od 1. června probíhaly ve Školském vzdělávacím středisku Věznice Pardubice, byly ukončeny.

Celkem 17 odsouzených se dostavilo k závěrečným zkouškám 3 letého učebního oboru Kuchař - číšník. Verdikt „prospěl s vyznamenáním“ si vyslechlo 6 odsouzených. Začátek zkoušek byl současně dnem, kdy probíhala písemná zkouška. Realizována byla opět elektronickou formou, kdy se každému odsouzenému automaticky vygenerovalo jedinečné téma z banky úkolů. Ústní zkouška, která proběhla 16. června, dopadla pro všechny úspěšně. Nikdo nebude muset opakovat. Praktické zkoušky proběhly ve dvou učebnách odborného vzdělávání. Odsouzení pracovali ve dvojicích. Na „jídelním lístku“ byla držková polévka, vepřové maso na paprice a těstoviny, dále pak kuřecí vývar s fritátovými nudlemi, mletý řízek se sýrem a šťouchané brambory. Dezert v obou případech doplňovaly lívance.

Slavnostní zakončení studia učebního oboru a předání vysvědčení bylo za účasti vedení věznice. Absolventům výuční list, na kterém nesmí být viditelné, že jej získali ve výkonu trestu odnětí svobody, umožňuje větší možnost uplatnění na trhu práce v oborech gastronomie. Někteří odsouzení si hned vyzkouší, jaké to je být pracovně zařazený jako kuchař, neboť ihned nastupují na ústavní kuchyň.  

„Zpočátku jsem si připadal, že jsem ve škole trpělivosti a tolerance, ale pro zaměstnance. Někteří z nás se chovali jako hovada. Ale pak se to trochu pročistilo a studium se mi moc líbilo. Dost jsem se naučil a už se těším, jak to budu využívat venku. Na zkoušky jsem byl hrozně nervózní, ale zvládl jsem to, a mám i červený diplom.“ ve zkratce hodnotí učební obor jeden z absolventů.                        zuj

Sdílet článek

Facebook
Platforma X