Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

„Učební obor zřizuje Ministerstvo školství České republiky a vybraní vězni mají díky němu šanci rozšířit si kvalifikaci,“ sdělil ředitel věznice Josef Pšenička a doplnil informaci o aktuálním stavu věznice. „Ve Věznici Pardubice je nyní přes sedm set odsouzených.“

Žáci připravovali individuálně stejné menu o třech chodech, které se skládalo z gulášové polévky, vepřového na kmíně s rýží a lívanečků s tvarohem a marmeládou. Ve zkušební komisi zasedl jako odborník z praxe i populární šéfkuchař Václav Šmerda ze Svitav. Jako host se zkoušek dále zúčastnil ředitel Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice Zdeněk Zitko.

Odsouzení jsou ke studiu přijati na základě přihlášky ke studiu a našeho výběru vhodných uchazečů s dobrým chováním. Zájem ze strany vězňů je každoročně velký, letošní rok evidujeme sto padesát přihlášek, přičemž přijmout můžeme padesát z nich. Závěrečné ústní zkoušky čekají odsouzené 20. června,“ uvedl Jaroslav Mudroch, vedoucí Školského vzdělávacího střediska Pardubice.

„V posledních dnech jsem navštívil dvě naše krajské školy, kde také probíhaly závěrečné zkoušky v gastronomických oborech, mám tedy možnost srovnání. Mohu vám sdělit, že vaše dovednosti v kuchařském řemesle jsou na velmi dobré úrovni. Práce ve stravovacích provozech je dost a já vám přeji, abyste svoji novou kvalifikaci mohli v budoucnu uplatnit,“ sdělil adeptům na výuční list radní pro školství Bohumil Bernášek.

Školské vzdělávací středisko Pardubice vzniklo v roce 1983 jako součást Středního odborného učiliště Vězeňské služby České republiky. Vzdělávání odsouzených je realizováno v souladu s obecně platnými normami a interními předpisy. Výuka probíhá dle učebních plánů schválených Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Nabídka vzdělávacích aktivit je upravována dle složení odsouzených osob umístěných ve Věznici Pardubice a dále i dle požadavků Generálního ředitelství Vězeňské služby České republiky v koordinaci s ostatními věznicemi. Výběr odsouzených do školského vzdělávacího střediska probíhá ve spolupráci s oddělením výkonu trestu. Je zaměřen zejména na odsouzené ve věku od 18 do 26 let. Jde o skupinu, která je vzhledem k dosud neukončené sociální integraci relativně nejsnadněji ovlivnitelná - ať již v pozitivním, nebo negativním smyslu, a je nutné jí věnovat zvýšenou penitenciární péči. V tom je spatřován jeden z hlavních cílů vzdělávání.

Školské vzdělávací středisko Pardubice nabízí kromě učebního oboru také jednoleté kurzy malířské a natěračské práce, výtvarné zpracování keramiky, anglický jazyk a základy výpočetní techniky.

daš

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X