Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Všeobecný úbytek včel trápí celou Evropu. Včela medonosná je významným opylovačem rostlin a tím významným pomocníkem přírody i zemědělství. Jak řekl Albert Einstein: „ kdyby vymřely včely, do čtyř let vymře lidstvo“. Pardubická věznice tak přispívá ekologii ve svém regionu.

Pro spuštění chovu včel byl podstatný výběr vhodného místa v areálu věznice, kam včelí úly umístit. Pro tento účel byla vybrána část dlouhodobě nevyužité zahrady, která prošla zásadní úpravou. Odsouzení již půl roku před samotným včelařením postavili nový přístřešek pro včely, vybudovali v zahradě nové chodníky, skalku s jezírkem, vyseli medonosné rostliny, opečovali zanedbané stromy. Přivezení včelích oddělků ze včelařského učiliště v Nasavrkách bylo pomyslnou třešničkou na dortu.

Včelaření má i významný výchovný a terapeutický účinek na odsouzené. Odsouzení se včelařením učí zodpovědnosti, získávají nové návyky a poznatky z této činnosti. Příroda nepočká, vyžaduje svoji pravidelnou péči. V přítomnosti včel zjihne i ten největší „drsňák“. Zahrada včelařů se tak stala pomyslnou zahradou Eden v šedi vězeňského prostředí.

daš

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X