Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 29. ledna (VS ČR) - Školské vzdělávací středisko ve Věznici Pardubice vyhlásilo soutěž mezi odsouzenými, kteří jsou zařazeni do závěrečných ročníků, s názvem „Upeč chleba“.

Zajímavá výzva a jen na odsouzených bylo, jestli ji přijmou. Budou reagovat a zkusí upéct ten nejlepší chleba? Dříve se vítalo chlebem a solí, tak jak by to dopadlo dnes? 

Šest družstev od časných ranních hodin pracovalo na tom svém chlebu. Někteří dali na klasické receptury z odborných kuchařských knih, ale byly i skupiny, které vložily své know-how a k základním surovinám, kterými byly hladká mouka, sůl, voda a kvasnice, přidali další potraviny. Mistři odborného výcviku, kteří dohlíželi na průběh soutěže, zaznamenali opravdu pestrou škálu chuťově zajímavých ingrediencí např. uzený sýr, eidam, špek, cibuli, pažitku či uzené maso. Kdo jste doma zkoušel upéct chleba, víte, že to chce svůj čas. Dvě družstva si připravovala kvásek již den předem. Nejdelší potřebný čas od zadělání až po finální výrobek bylo 12 hodin.

Hodnotící komise, jejíž předsedou byl 1. zástupce ředitele, to neměla vůbec při rozhodování jednoduché. Každý chléb byl jiný a něčím specifickým zaujal. Hodnotícími kritérii byly vzhled, kvalita střídky a chuť. Výsledky byly hodně vyrovnané. Jedna skupina upekla chléb, kdy těsto se po půl hodinách překládalo do formy a při každém přeložení bylo postupně plněno sýrem a uzeným masem. Výsledkem byl po upečení krásný bochník chleba zvonivého zvuku se správnou strukturou střídky. Bohužel, soutěžící přišli o prvenství kvůli chuti.  Ne, že by zvolili špatné ingredience, ale neuvědomili si, že mají v těstu řadu slaných ingrediencí a k tomu těsto standardně osolili, čímž došlo k přesolení chleba. To byla veliká škoda, ale alespoň napomohla k uvědomění si sounáležitostí a důsledků při pečení a nejen při něm.  

Všichni soutěžící se shodli, že je práce velmi bavila. Vedení školy společně se zástupci výkonu trestu zase kladně ohodnotili zodpovědný přístup účastníků, kvalitu výrobků, velmi dobrý průběh soutěže a celkově příjemnou atmosféru, která se snoubila se všudypřítomnou vůní čerstvě upečeného chleba.                                             zuj

Sdílet článek

Facebook
Platforma X