Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 5. dubna (VS ČR) – Přivítat jaro a příjemně si vyzdobit pracovní prostředí, to určitě patří ke svátkům jara, Velikonocům. Paní zima jde spát, probouzí se příroda, první květy se derou na povrch, někde ještě skrze poslední sníh. Ačkoliv jsou Velikonoce původně křesťanským svátkem, slaví jej věřící i nevěřící. Pečení jidášů, mazanců a beránků, očista těla i ducha, pomlázky a další symboly a tradice, které k tomu patří.

Každý den tohoto období má svoji specifikaci, svůj význam. Modré pondělí třeba znamená, že v kostelech se vyvěšovaly modré látky, na Šedivé úterý vymetaly hospodyně pavučiny a uklízely, na Škaredou středu se čistily komíny, a kdo se mračil, tak mu tento výraz vydržel každou středu po celý rok. Jak nám říká název dalšího dne Zelený čtvrtek, tak to se měla jíst zelená strava jako mladý špenát, kopřivy či řeřicha. Velký pátek je pak dnem smutku, neboť byl ukřižován Ježíš. Podle starobylých pověr se v tento den otvírají skály a nabízí svoje poklady. Pro hospodyňky to znamenalo neprat prádlo, nesmělo se orat či kopat na poli. Na Bílou sobotu byl Ježíš dán do hrobu a bílá barva provázela celý den, protože v domácnostech se bílilo. Pletly se pomlázky, pekly se mazance, stůl zdobily beránci, vajíčka. Na Velikonoční neděli neboli Boží hod velikonoční se jedly pokrmy posvěcené v kostele a každý návštěvník dostal právě takové posvěcené jídlo. Nejoblíbenějším dnem je však Velikonoční pondělí, pokud bychom se vrátili k barvám, tak Červené pondělí. Na tento den měla být každá žena vyšlehaná, aby byla celý rok zdravá.

Tradice v sobě mají kouzlo. Třeba když si Květnou neděli natrháme kočičky a necháme si je posvětit, tak nám zaručí štěstí, zdraví a úrodu. Určitě za zmínku stojí i mimořádný význam vody v tomto období. Očistná moc proudící vody, kdy ten, kdo se o půlnoci nebo i krátce před východem slunce omyje tekoucí vodou, bude celý rok zdravý. Pomlázka zase byla pletená hlavně z vrbového či březového proutí, které vytahovalo nemoci a předávalo svěžest a pružnost mladého proutku. Kraslice, která dostali chlapci, vyjadřovaly vztah děvčat k chlapcům, byla to taková řeč beze slov. Použitá barva, ornamenty, to vše mělo svoji vypovídající hodnotu, svůj význam.

I ve věznici jsme si zpříjemnili prostředí. Odsouzení vyráběli vajíčka pletená z papíru, keramická vejce či kraslice, ale i další symboly Velikonoc, které zdobí altán a další místa ve věznici. Každý si svátky jara oslaví po svém, ať doma či někde v přírodě, na prodlouženém víkendu. Ovšem někteří budou vykonávat službu i o svátcích a těm přejeme klidný průběh služby a všem pak příjemné prožití Velikonoc.                                                                  zuj

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.