Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 24. května 2022 (VS ČR) – Včely jsou již od roku 2018 součástí věznice a péče o ně zabezpečují odsouzení zařazení do Apiterapie pod vedením vychovatele terapeuta. Včelky se za naši péči odvděčují každý rok a to medem a dalšími produkty. Teď nastal ten správný čas a došlo k prvnímu letošnímu stáčení medu.

Měsíc květen je nejen pro včely měsícem mláďat. V přírodě je všude dostatek potravy, včely sbírají pyl i nektar. Jelikož matka klade až 2 000 vajíček denně, začne být za chvíli úl včelkám malý. Najednou je plno dělnic. Život včely je vlastně velmi krátký. „Včela se vylíhne, jde obhlídnout úl, vyčistit se, pak 3 dny je uklízečkou, další 3 dny krmičkou matky a dalších nových včel, 3 dny je strážkyní česna, a zbývají asi 3 týdny života, kdy se stává letuškou. Nosí tedy pyl a nektar a upracuje se k smrti.“ sděluje jeden z odsouzených, který se o včely stará.  

V tomto čase staví včely i matečníky, což jsou buňky pro novou matku. Ty mají zvláštní postavení. Jsou krmeny mateří kašičkou, nelétají a kladou vajíčka. Stará matka pak přestává klást a znova může létat. S ní pak vyletí asi polovina dělnic. Ve chvíli, kdy včelky zavíčkují matečníky, je včelstvo připraveno k rojení. Ani jsme netušili, že než budeme stáčet med, ještě se nám podaří zachránit roj, který jsme sundaly z větve přímo do rojáčku. Když se včelky trochu uklidnily, dostaly se do nového nástavku budoucího úlu. A my se mohli věnovat stáčení.

Jakmile včely začnou víčkovat zásoby, znamená to, že nektar zpracovaly na med. Víčkování také naznačuje, že med je zralý a je tedy ten správný čas na vytáčení.  Co to znamená? Nejdříve vyndání rámečků z úlů a přenesení do míst, kde se dále zpracovávají. Následuje odvíčkování medových plástů a jejich přendání do ručního medomedu.  Pak jen správně točit, otáček rámky a med se dostává z rámečků. Po vytočení se med přes sítko scedí. Zabraňuje se tím, aby se nečistoty, zbytky víček apod. dostaly do medu.  Ze sběrných nádob pak následuje rozlévání do sklenic a uspokojivý pohled na stočený med.                                                                                                              zuj

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X