Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 11. dubna 2021 (VS ČR) Včely ve Věznici Pardubice se rozrostou o nové včelstvo – mají nový klát.

Ačkoliv si hodně lidí myslí, že včely přes zimu spí jako někteří savci, není to pravda. V zimě se v úlu dějí zajímavé věci a probíhá v něm i boj o přežití. Naše včelstva se tedy neprobouzí, ale začínají být velmi aktivní.

Jaro a první jarní paprsky vylákaly včelky ven. Na jejich aktivitu je radost pohledět. Na česně to bzučí životem. Včelky už mají za sebou tzv. vyprášení a začínají se sběrem pylu a nektaru.  Že není co sbírat? Podívejme se kolem sebe, jak to vše ožívá a kvete. Bledule, ladoňky a zrovna vykukující modřence, k tomu již kvetoucí vřesovce a zimostrázy, vrby, za branou (včely nemají problém s povolením opuštění věznice) pak olše, jilmy a lísky. Mají velký výběr a jejich nožky jsou plně obalené pylem, když se vrací do úlu.

Včelín nově zdobí klát (nový úl z kmene stromu), který vyřezali odsouzení v rámci pracovní terapie a plně jej vybavili pro chov včel. Další novinkou je pak matečník neboli porodnice pro matky, kterou vytvořili z úlu na ležato (tzv. ležana).                                                                                         zuj 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X