Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 25. listopadu 2020 (VS ČR) – Již od roku 2015 spolupracuje Věznice Pardubice s Východočeským muzeem v Pardubicích, které mimo jiné spravuje zámek. Kolem zámku jsou rozsáhlé valy, a zejména při jejich úpravě pardubičtí odsouzení pomáhají. O letošní spolupráci mezi věznicí a muzeem  informovala České televize, její reportáž můžete zhlédnout zde.

Činnost odsouzených při pracích na zámku zahrnuje hrabání listí, vysekávání nežádoucích dřevin, úklidy dalších prostranství, úprava prostor. Zpočátku bylo nejtěžší vyčistit kanalizační žlab, který vede kolem celé ohradní zdi zámku. Každý rok se od jara do podzimu jezdilo pracovat na zámek, letošní práce započaly díky jarním karanténním opatřením až v červnu.

Zájemců o tuto extramurální aktivitu by byl dostatek, ovšem někteří nesplňují podmínky pro práci mimo věznici, možnost tedy nedostane každý. Musí splňovat veškerá kritéria pro realizaci povolení opuštění věznice v souvislosti s programem zacházení. Většinou to jsou pracovně zařazení odsouzení, kteří tyto činnosti vykonávají ve dnech, kdy mají volno. Pracují dobrovolně bez nároku na finanční odměnu. Posilují si tím nejen pracovní návyky, ale i odpovědnost za sebe sama, že např. nezneužijí institut povolení opuštění věznice. Odměnou jim může být třeba navýšení návštěv nebo povolení opuštění věznice v souvislosti s návštěvou.

I když v letošním roce již byly práce na zámku ukončeny, nabídka ředitele věznice, že v případě nenadálé situace, nebo kalamitního stavu vypomůžeme i v následujících chladných měsících, stále trvá.

zuj

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X