Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 24. dubna (VS ČR) - Již od roku 2016 spolupracuje Věznice Pardubice s Východočeským muzeem v Pardubicích, které mimo jiné spravuje zámek. Státní zámek Pardubice je národní kulturní památka, nepřehlédnutelná dominanta města. Kolem zámku jsou rozsáhlé valy a zejména při jejich úpravě pomáhají odsouzení.

Zpočátku činnost odsouzených zahrnovala hrabání listí, vysekávání nežádoucích dřevin, úklidy dalších prostranství. Nejtěžší bylo vyčistit kanalizační žlab, který vede kolem celé ohradní zdi zámku. Nyní mimo tyto činnosti napomáhají i uvnitř zámku. Stěhují vitríny, inventář dle požadavků, napomáhají při přípravě výstav. Pracují dle pokynů v celém areálu. Na zámek se začíná jezdit v dubnu a práce končí v listopadu, většinou 2x týdně. Během měsíce dubna letošního roku pracovalo na zámku 25 odsouzených, většina z nich se akce zúčastnila dvakrát. Anebo rychlá statistika za rok 2023 – 8 měsíců, 64 dní, 305 povolení opuštění věznice.

Zájemců o tuto extramurální aktivitu by byl dostatek, ovšem někteří nesplňují podmínky pro práci mimo věznici, možnost tedy nedostane každý. Pracují dobrovolně bez nároku na finanční odměnu. Posilují si tím nejen pracovní návyky, ale i odpovědnost za sebe sama, že např. nezneužijí institut povolení opuštění věznice. Výhodou pro ně pak je, že pokud se opakovaně při této práci mimo věznici osvědčí, může jim být odměnou navýšení návštěv nebo podpořen již zmiňovaný institut povolení opuštění věznice v souvislosti s návštěvou. A to je velká motivace. Dalším bonusem určitě je i prostředí, kde pracují, a zámek je známý i tím, že zde chovají pávy. Ti jsou na lidi zvyklí, pohybují se v blízkosti odsouzených a vypadá to, že je střeží. Do hrabání trávy a úklidu valů zní hlasité zvuky, křik pávů, kteří přitahují tím pozornost samic. „Zrovna dneska nám pěkně kecají do práce.“ říká se smíchem odsouzený, a jeho hlas doprovází křik páva.                                                                                     zuj

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X