Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 25. srpna 2021 (VS ČR) – V sobotu 21. srpna hořelo v pekárně United Bakeries a odsouzení z Věznice Pardubice, kteří jsou zde zaměstnaní, zásadně pomohli při eliminaci požáru.

Mezi podnikatelské subjekty, které zaměstnávají odsouzené mimo věznici na základě smlouvy o poskytování služeb v rámci provozovny Střediska hospodářské činnosti, patří i pekárna United Bakeries a.s., nestřežené pracoviště mimo věznici a pracoviště s volným pohybem. Zde se v sobotu odsouzení, kteří zde byli na denní směně, velmi aktivně zapojili při hašení požáru. V sobotu ráno v pekárně hořela servrovna, tedy místnost určená pro počítačovou techniku. Čtyři odsouzení ihned zareagovali a pomocí ručních hasicích přístrojů a následně i proudnice se jim podařilo požár skoro uhasit ještě před příjezdem hasičů. Další postup, tj. dohašení požáru, odvětrání a kontrolu střechy a přilehlých prostor si převzala profesionální jednotka hasičů z Pardubic.

Jeden z odsouzených popisuje zásah takto: „...Vyvalil se dým. Začali jsme hasit. Překvapilo mě, že se nejdříve nic neděje. Jeden hasičák, druhý, třetí a pořád se mi zdálo, že oheň vítězí. To už chlapi roztahovali proudnici a s ní se to dalo. Když přijeli hasiči a říkali mi, ať jdu ven, byl už požár skoro uhašený. Byl jsem hrdý, že jsem to zvládnul a vzpomněl jsem si na dědu, který byl velkým hasičem, na jeho fotku v uniformě hasiče. Vždyť i já jsem jako dítě byl u dobrovolných hasičů ve Velkých Opatovicích a asi to ve mně nechalo nějakou stopu. Když jsem pak s dobrým pocitem vyšel ven, udělalo se mi zle a sesunul jsem se k zemi. Pak si toho moc nepamatuji. Kapačky, kyslík, nemocnice, rentgen plic a další vyšetření. Nadýchal jsem se zplodin. Byl jsem černý jak bota. Druhý den jsem šel do práce. To vám byl flash back, když jsem to viděl. Až mne orosilo, ale o to víc jsem byl na nás hrdý.“

zuj

                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X