Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 30. května (VS ČR) – Již od roku 2018 jsou včely součástí věznice a péče o ně zabezpečují odsouzení pod vedením vychovatele terapeuta. Včelky se za jejich péči odvděčují medem a dalšími produkty. Letošní první medobraní nastalo.

Po tisíciletí jsou včely naší nedílnou součástí. Jsou považovány za jedny z nejpracovitějších a nejdůležitějších stvoření na zemi. Prospívají lidem, rostlinám a celkově životnímu prostředí. Měsíc květen je nejen pro včely měsícem mláďat.

Byla dlouhá zima, včelky teď dohánějí, co se dá. Pilně sbírají pyl i nektar. Jakmile včely začnou víčkovat zásoby, znamená to, že nektar zpracovaly na med. Plásty v nástavku jsou plné, většina buněk je zavíčkovaná, med viditelně nevytéká, je tedy dostatečně zralý a to je ten správný čas na medobraní. Co to znamená - nejdříve vyndání rámečků z úlů a přenesení do míst, kde se dále zpracovávají. Následuje odvíčkování medových plástů a jejich přendání do ručního medomedu.  Pak jen správně točit, otáček rámky a med se dostává z rámečků. Po vytočení se med přes sítko scedí. Zabraňuje se tím, aby se nečistoty, zbytky víček apod. dostaly do medu.  Ze sběrných nádob pak následuje rozlévání do sklenic a uspokojivý pohled na stočený med.                                                         zuj                                                                      

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X