Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 16. května 2022 (VS ČR) - Gastronomická soutěž Master Chef opět po dvou letech, kdy se nemohla z důvodu pandemie konat, proběhla na Školském vzdělávacím středisku Věznice Pardubice. Soutěžícími byli studenti třetího ročníku „H“ oboru Kuchař – číšník.

Již sama oborová změna, kdy původní „E“ obor Práce ve stravování byl nahrazen „H“ oborem Kuchař – číšník, slibovala, že by se laťka praktických dovedností studentů měla posunout zase o kousek výše, takže nejen soutěžící, ale i samotná porota byli v napjatém očekávání výsledků. Hodnoticí  kritéria byla jasně stanovena. Vše se konalo ve spolupráci s odborníkem z praxe zaměstnaným na kuchyni odsouzených, který byl čestným předsedou komise.

Gastronomická soutěž probíhala dva dny. V každém dni se představily dva soutěžní týmy. Celkem se zapojilo 25 studentů. Zatímco dva soutěžní kolektivy vsadily na klasickou českou kuchyň, dva se vydaly cestou kreativity. Hodnocení nebylo pro porotce vůbec snadné, nakonec se však všichni na vítězném družstvu jednoznačně shodli.

Vzhledem k tomu, že titul Master Chef mohl získat jen jeden tým a že porota nechtěla žádného ze zúčastněných připravit o pocit z dobře vykonané práce, ale naopak zápal pro věc ocenit, v letošním roce bylo navíc jako novinka vyhlášení a ocenění v podkategoriích nejlepší polévka, hlavní chod, desert a úroveň servisu, což umožnilo vyzdvihnout i dovednosti členů z nevítězného týmu.

„Kromě uvedeného spatřujeme v soutěži Master Chef i velmi vhodnou příležitost jak nenásilnou a populární formou připravit studenty na praktickou část závěrečné zkoušky, poskytnout jim možnost zkušenosti s psychickou zátěží  a zbavit je tak aspoň částečně přirozené zkouškové nervozity.“ říká učitelka Soňa Valentová. Dále udává: „Sečteno podtrženo, akce měla opět velký ohlas a všichni věříme, že na ni v příštích letech navážeme a že se tato soutěž stane na našem ŠVS tradicí.“                                                                                                                                                                                         zuj

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X