Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 24. října 2022 (VS ČR) – Zaměstnanci Věznice Pardubice se připojili k výzvě a zapojili se do akce Hromadné darování krve. Nejen registrovaní dárci, ale i prvodárci dnes darovali v Pardubické nemocnici krev.

Hromadné darování krve VS ČR se koná již potřetí. První letošní odběry se uskutečnily v ÚVN Praha – Střešovice dne 17. října 2022 a budou až do 2. listopadu napříč celou republikou probíhat v dalších osmnácti nemocnicích.

Nové technologie, operace, úrazy, prostě je potřeba stále více krve. „I když je dárců docela dostatek, krve je málo. Za každého dárce jsme moc vděční.“ říká sestra na transfúzní stanici, když vítá nové dárce. Všichni si prošli kolečkem – vyplnění dotazníku, předběžný odběr a kontrola, doplnění tekutin, konzultace s lékařem, samotný odběr, ošetření, občerstvení. Prvodárci se zajímali o to, jak se krev dále zpracovává, co se s ní děje. Usměvavý personál měl na vše odpovědi, jako např. že krev se dále zpracovává na jednotlivé části – plazma, destičky, červené krvinky, a to vše se pak specificky využívá při léčbě. 

Další část zaměstnanců z Věznice Pardubice daruje krev ještě dne 2. listopadu ve Fakultní nemocnici Hradec Králové současně se zaměstnanci dalších věznic.                       zuj

Sdílet článek

Facebook
Platforma X