Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ostrov, 11. dubna 2024 (VSČR) – Ve čtvrtek 11. dubna 2024 se ve Střední průmyslové škole Ostrov uskutečnila beseda se studenty na téma vězeňství a prevence rizikového chování. Besedy se zúčastnili David Slavík, vedoucí oddělení výkonu vazby a trestu, Jiří Vrba, speciální pedagog, a dva odsouzení.

Cílem besedy bylo seznámit studenty s fungováním vězeňského systému, zacházením s vězněnými osobami a s riziky spojenými s užíváním návykových látek. Odsouzení se podělili o své životní příběhy a o to, jak se jejich drogová závislost promítla do jejich životů a nakonec je dovedla až do vězení.

Beseda probíhala ve dvou částech. V první části zaměstnanci studentům představili Věznici Ostrov, popsali jim základní principy fungování vězeňského systému a seznámili je s různými typy vězňů a jejich režimem. Také hovořili o prevenci recidivy a o programech, které věznice vězňům nabízí na podporu jejich návratu do běžného života.

Ve druhé části besedy se slova ujali dva odsouzení. Vyprávěli o tom, jak se stali závislými na drogách, jak se jejich závislost postupně prohlubovala a jak jim zničila život. Popsali také, jak se ve věznici snaží napravit své chyby a jak se chtějí po propuštění na svobodu vyvarovat návratu do starých kolejí.

Závěr besedy patřil dotazům studentů a učitelů. Odsouzení i zástupci věznice zodpověděli všechny dotazy s otevřeností a upřímností. Studenty beseda zaujala a pomohla jim lépe pochopit problematiku vězeňství a rizikového chování.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X