Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTROV 2. října 2023 (VSČR) Andrea Szymański pracuje ve Věznici Ostrov již pátým rokem, současně zařazena na pozici inspektor strážní služby a ve svém volném čase se věnuje fotografování. Jak se k fotografování dostala, co jí na tom nejvíce baví a čeho by ráda v tomto směru dosáhla? Odpovědi najdeme v následujícím rozhovoru.

Kdy jste začala s fotografováním a co Vás k tomu vedlo?

Vždy mě fotografování zajímalo a pokaždé jsem přemýšlela, jak skrze fotoaparát fotograf zachytí přesně ten moment, který chce fotkou vyjádřit. S focením jsem začala před pár lety, zejména díky dcerám, které se od malička před fotoaparátem rády točily. Proto jsem se o to začala více zajímat. Postupně jsem se také zamýšlela nad podstatou fotografování. Jak vyjádřit pocity, emoce, vyhledávání správných míst k focení apod. Mnozí moji přátelé souhlasili s různými záměry a nápady k focení a za to jím i moc děkuji, jelikož i z toho důvodu jsem měla možnost se postupně zdokonalovat a nad vším začít přemýšlet z jiné perspektivy.

Co nejraději fotografujete?

Nemám vyhraněno co nejraději fotografuji. Baví mě výzvy. Snažím se vždy předběžně připravit a mít v hlavě nápady, jak snímky nafotit, aby byly něčím jedinečné. Nejčastěji si lidé žádají portréty. Snažím se vždy zaměřit na to, čím je dotyčný jedinečný. Věřím, že každý člověk je něčím jedinečný.

Zapojila jste již i svůj koníček do svého zaměstnání?

Ano. Vše vzniklo nápadem požadavkem nafotit ve věznici různé detailní snímky, budovy, kolegy při práci, výcviku apod. Po vyřízení formalit a focení v několika dnech vznikla série fotek, z kterých poté byli vybrané nejoblíbenější a ty jsou i přílohou k článku. Již několikrát jsem také byla fotit akce , kde se Věznice Ostrov prezentovala směrem k veřejnosti. Velice mě to baví a ráda bych v tom pokračovala. Mám také štěstí, že mě v této činnosti a nápadech vedení věznice podporuje a já se tak také mohu zabývat focením i v tomto směru.

Jaké jsou Vaše dosavadní úspěchy?

Mezi mé největší úspěchy patří několik vystavených fotografií na výstavě v Německu a fotografie na titulní stránce měsíčníku, kdy se mi po vydání ozvalo spousty lidí a gratulovali mi. Pro mě je hlavní úspěch a cíl, pokud se dotyčné osobě fotografie líbí a splním její očekávání.

Jaké máte své osobní cíle do budoucna?

Stále se více zdokonalovat ve fotografování a jednou být profesionální fotografkou. Nyní absolvuji intenzivní měsíční kurz, kdy Vaše fotografie hodnotí profesionálové a zadávají Vám různé úkoly, které jsou nutné splnit pro absolvování kurzu. Mám také vyhlídnuté fotografické soutěže, do kterých se chci v blízké době přihlásit. Mám nějaké nápady i pro Vězeňskou službu, které bych ráda realizovala.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X