Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTROV 24. července 2021 (VS ČR) Divadelní spolek Ty-já-tr odehrál ve Věznici Ostrov divadelní představení „Peníze nerostou na stromech“. Odsouzení, kteří se vystoupení účastnili jako diváci, byli zpočátku zaskočeni, že mají být aktivními účastníky představení. Nakonec byli vtaženi do děje a sami se stali spolutvůrci celého vystoupení.

Toto divadelní představení bylo odehráno v rámci projektu „Kontinuální práce se zadluženým klientem ve výkonu trestu odnětí svobody a po propuštění“. Je to nová aktivita, která se má v budoucnu stát součástí standardizovaného programu pro odsouzené. Ohlasy, které představení mezi odsouzenými vyvolalo, jsou důkazem, že tento způsob edukace v oblasti zadluženosti je dobrou cestou.

Reakce odsouzených:

  • …Bavilo mě to, jednalo se o dluhy, a jak se do nich člověk dostane. Vyloženě jeho případ. I se zamyslel a je opravdu třeba s dluhy něco dělat, jinak to bude čím dál horší. Zmuchlat a vyhodit není cesta, nejde to do nekonečna.
  • ...V sobotu se vzbudil před budíčkem, to se mi nikdy nestalo a následovalo další poprvé. Poprvé ve vězení měl divadlo Ty-já-tr. Bylo to takové finanční poradenství podané formou divadelní hry. Týkalo se půjček, splácení, exekuce, vlastně to byl takový finanční kolotoč. Určitě to byl ušlechtilý a chvályhodný počin, jen má takový dojem, že drtivé většině z nich jim bylo ukázáno to, čím už si vlastně prošli, jaké chyby dělali, jen neví, zda to působilo preventivně. Určitě se ale všichni pobavili a příjemně strávili čas
  • …Vzpomněl si, jak si vzal půjčku na horské kolo, které si nakonec nekoupil a utratil ji jen tak…až jednou bude bez dluhů, už si nepůjčí, nebude už tak hloupý...
  • … Divadlo se mu líbilo, bylo hezky připravené a dobře odehrané. Bylo to jak v reálném životě, když se člověk zadluží. On si z divadla odnesl to, že veškeré smlouvy , co podepisuje, si musí nejdříve poctivě přečíst a pak se teprve rozhodnout, zda podepsat. Nejlepší však je, si vůbec půjčku nebrat. Také neplatit dluh dluhem, to je největší chyby. Divadlo super.
  • … Byl na divadelním představení na téma dluhů Ty-Já-Tr…představení bylo zábavné i poučné, líbilo se mu, že měli i úkoly během hraní.
  • … Divadlo bylo příjemné zpestření, většinu věděl, jen neznal to rozdělení 1 7 2.
  • … Nikdy v base nebyl na divadelním představení. Bylo to o dluhách, půjčce a ročním úroku. Hráli hru s pracovními smlouvami, měli vybrat správnou.
  • … Divadelní přestavení na téma finanční gramotnost – úžasná změna.  V sobotu bylo opravdu zpestření,  divadelní hra…jakože finanční gramotnost…v altánu venku na zahradě…např. rodina, kde jeden bral a kašlal na účty, půjčky…bylo to opravdu srandovní…zúčastnili se i soutěží, aby si vyzkoušeli, jak oddělit placení povinností od blbostí…moc pěkné představení, které ukazuje běžný životní styl lajdáka, také se fotili a prý to bude na internetu, tak to volal domů, aby se pak na něj podívali, na fotce stojí vedle p. Čepelákové, tak i trochu pocta…den si užil, moc děkuje
  • … Po 19 měsících byl dnešní den první, který nebyl tak úplně stereotypní a to díky dluhovému divadlu, bylo to výrazné zpestření.
  • … Byli v divadle, které bylo od dluhách, název byl „peníze nerostou na stromech“. Bylo to zábavné a celkem i poučné.
  • … Divadelní přestavení bylo zaměřené na řešení dluhů. Bylo jim vše dobře vysvětleno, dost se toho přiučil. Důležité je dluhy včas řešit.
  • … Divadlo měl velkou radost. Příběh, co tam byl, všichni znají.

Za úžasné představení děkujeme celému  realizačnímu týmu divadla Ty-já-tr … paní Radce Tesárkové, paní Monice Jiráskové, panu Tomáši Dvořákovi a panu Petrovi Tesárkovi.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X