Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTROV 24. května 2022 (VS ČR) Ve Věznici Ostrov se uskutečnila přednáška, kterou realizovali Petr Schneedörfler, předseda spolku LIGHTHOUSE a insolvenční správkyně Gabriela Burzová na téma „Oddlužení“.

Oddlužení je způsob řešení dluhové zátěže dlužníka, který je využitelný také u odsouzených. Je však nutné možnosti insolvenčního řízení dobře zvážit a zasadit do celkového kontextu života odsouzeného, tedy návrat z vězení, trestná činnost a dluhy z ní, zaměstnání, rodina atd. Insolvence totiž nesmí přinést negativním dopady na odsouzeného dlužníka. Je proto nutné odsouzeným o insolvenčním řízení předávat potřebné informace na dostatečné úrovni s potřebnou znalostí vězeňské problematiky. Besedy s odsouzenými jsou důležité především proto, aby odsouzení kromě získání informací mohli o vstupu do insolvence přemýšlet, komunikovat ji mezi sebou a také se svými rodinami a především aby si uvědomili, jaké povinnosti pro ně celé řízení přináší. To nezvládne individuální poradenství, ale pouze pravidelné besedy s odsouzenými.

Přednáška byla dobrovolná s hojnou účastí v počtu 110 odsouzených. Ti ocenili kvalitní a velmi potřebné informace, které jim být prospěšné ve snaze dostat se z dluhové pasti a tím snížit riziko návratu do vězení.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X