Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTROV 13. března 2018 (VS ČR)  V rámci již ověřené a vstřícné spolupráce s Městskou knihovnou Ostrov jsme uvítali možnost opětovné návštěvy a prohlídky knihovny. Tak dne 13. března 2018 skupina 5 odsouzených z Výstupního oddílu za doprovodu zaměstnanců opustila brány věznice a zavítala do města Ostrov. Pracovnice knihovny nás již očekávaly a provedly nás celým areálem knihovnických služeb města. Byli jsme všichni překvapeni a potěšeni, jakou nabídku od dětského až po seniorský věk vlastně nabízí. Důležitou součástí programu jsou každodenní i sociální akce, kdy v části pro mládež právě probíhala beseda se dětmi z mateřské školky s cílem naučit je smysluplnému naplňování volna. A tak jsou organizovány knihovnou také zájmové aktivity dětí výtvarného i kulturního zaměření, včetně příměstských táborů. Odsouzení z Věznice Ostrov vyrábějí výrobky dle aktuálních potřeb knihovny, tyto pak slouží k různým kreativním činnostem. Odsouzení byli tímto zjištěním zároveň pozitivně motivováni k další výrobě dárkových předmětů pro neziskové, či státní organizace. Z prohlídky byli všichni nadšeni a za možnost nahlédnutí do aktivit Městské knihovny patří velké poděkování. Výsledkem setkání pak byla i nabídka daru vyřazených knih pro věznici a případné využití výstavních prostor knihovny pro expozici prací vězňů.

Dále cesta odsouzených pokračovala k informační schůzce a besedě v Úřadu práce Ostrov. Přivítali nás přímo ve školící místnosti. Vše bylo vzorně připravené a my mohli začít. Přítomná pracovnice pověřená Úřadem práce zaujala výkladem, který se netýkal jen prvotních úkonů po propuštění, ale zahrnoval komplexní péči o uchazeče o zaměstnání. Dotazy se sypaly ze všech stran, od odsouzených i jejich doprovodu z řad zaměstnanců věznice. Základním posláním besedy bylo seznámení s možností podpory po ukončení výkonu trestu odnětí svobody a poskytování pomoci osobám ohrožených sociálním vyloučením. Bylo znát, že tato beseda skutečně oslovila. Přítomným odsouzeným se velmi rychle blíží čas svobody a je to jen na nich, kterou tou cestou dále půjdou a kde skončí.

Za pracovníky oceňujeme, že ředitel Věznice Ostrov plk. Ing. Pavel Zange má velké pochopení pro extramurální aktivity a prezentaci práce svých zaměstnanců na veřejnosti. Jak bylo konstatováno nejen na besedě, ale také po cestě zpět do věznice, tak pro odsouzené byla setkání v rámci extramurálních aktivit přínosná a zajímavá.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X