Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Odsouzení v rámci speciálně - výchovné aktivity Ergoterapie pod vedením vychovatelek-terapeutek vyrábějí látkové hračky, mezi které patří roztomilé postavičky, koníci, sloni, sovičky, kočky, sněhuláci, medvídci „hajánci“ a další.

V loňském roce navázala věznice kontakt s dětským oddělením nemocnice s poliklinikou v Karviné – Ráji a s centrálním urgentním příjmem nemocnice ve Frýdku Místku. Nemocnice hračky předávaly dětem za statečnost např. u odběrů a vyšetření nebo při pobytu na lůžkovém oddělení. Dále navázala kontakt s Městskou policií v Orlové a Českém Těšíně. MP v Orlové hračky předává dětem v rámci přednášek a besed na téma bezpečnost a v Českém Těšíně podarovala hračky dětem nově nastupujícím na základní školu. Další hračky si odnesly děti účastnící se hasičské soutěže pořádané OSH Karviná.

V rámci této aktivity odsouzení také začali vyrábět šité knížky pro děti. Jedná se o ručně vyráběné textilní knížky s dětskými motivy, které slouží k  rozvoji jemné motoriky u dětí. Jde o didaktickou pomůcku, kdy děti na jednotlivých stránkách odepínají knoflíky, zipy, skládají puzzle, provlékají tkaničky, počítají apod. Tyto aktivity pomáhají rozvíjet jejich myšlení, fantazii a jemnou motoriku. Knížky budou stejně jako látkové hračky předávány různým institucím, které jej využijí v rámci své činnosti.

Šití hraček odsouzeným dodává pocit užitečnosti a je jednou z možností jejich seberealizace. Tato činnost je pro odsouzené smysluplná. Jsou rádi, když jejich práce udělá někomu radost. A o tom, že opravdu radost dělají, svědčí jak děkovné dopisy, tak i fakt, že se na věznici výše uvedené instituce opakovaně obrací s žádostí o další spolupráci.

Vychovatelky-terapeutky

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.