Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KARVINÁ, 21. dubna (VS ČR) - Věznice Karviná navázala spolupráci se zařízením sociálních služeb SANTÉ Havířov.

Sociální organizace SANTÉ v zastoupení paní ředitelky Mgr. Rosové přišla s myšlenkou, že by chtěli se svými klienty udělat radost dětem ze zařízení PLUTO Dětské centrum a pacientům havířovské nemocnice. Oslovila proto naši věznici a požádala ředitele věznice o spolupráci. Slovo dalo slovo a vznikla krásná a smysluplná spolupráce.

Spolupráce spočívá v tom, že odsouzení připraví látkové hračky, které potom klienti Santé naplní a zašijí. Hotové hračky pak putují vykouzlit úsměv na tváři dětem z Dětského centra PLUTO či dětským pacientům havířovské nemocnice. 

Práce se ve věznici s velkou chutí ujala vychovatelka terapeutka, která oslovila skupinu odsouzených z oddílu D3, kde vede speciálně výchovnou aktivitu Ergoterapie. Odsouzení umístění v ostraze s vysokým stupněm zabezpečení se tohoto úkolu zhostili s velkým nadšení. V rámci aktivity, ale i ve svém volném čase začali tvořit Hajánky a rybičky. 

Při této aktivitě si odsouzení rozvíjí své kreativní myšlení, procvičují trpělivost, udržují jemnou motoriku, učí se týmové spolupráce a utužují si své pracovní návyky. Šití hraček odsouzeným dále dodává pocit užitečnosti a je jednou z možností jejich seberealizace. Proto tuto činnost sami odsouzení považují za smysluplnou. Jsou rádi, když jejich práce udělá někomu radost.

Navázaná spolupráce bude pravidelná a dlouhodobá. Při první schůzce jsme předali 30 ks "Hajánků" a 30 ks "rybiček", které klienti denního stacionáře Santé doplní a dokončí. Hotové hračky potom poputují do výše uvedených zařízení.

Bc. Barbora Syrková, vychovatelka terapeutka

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.