Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ve Vazební věznici Praha Ruzyně byl v únoru 2023 zahájen program Motivátor. Jedná se o pilotní rehabilitační program pro odsouzené, který je realizován v rámci projektu: Snižování rizik odsouzených prostřednictvím intervenčních programů, reg. číslo SP-PDP2-001, financovaný z prostředků FM Norské fondy 2014-2021.

Program Motivátor pochází z v Norska, jeho geneze započala před 20 lety a v současné době je realizován téměř ve všech norských věznicích. Hlavní myšlenkou norského vězeňství je: „Trest, který mění“, hlavní náplní programu je sen o dobrém životě, který je před námi, a abychom se ke svému cíli dostali, musíme zapracovat na úpravě myšlení, korekci emocí, komunikaci, zmapování a plánování životních změn. Aby došlo k naplnění představy dobrého života je třeba mít konkrétní představu, jak mají vypadat tyto životní oblasti – rodina, práce/škola, volný čas, bydlení, přátelé, osobní rozvoj, ekonomická situace, zdraví. Cílem programu je dosažení dobré perspektivy a snížení recidivy.

Na jaře roku 2022 proběhla pracovní cesta 4 odborných zaměstnanců vazební věznice Praha Ruzyně, kteří byli proškoleni v Akademii norské vězeňské služby KRUS v Lillestrøm v tomto resocializačním programu. Taktéž byly z Norských fondů rekonstruovány a vhodně vybaveny prostory ve věznici, v kterých terapeutické zacházení probíhá.

Primárně jsou k přijetí do programu indikováni odsouzení, kteří mají vyšší míru kriminogenního rizika, převážně odsouzení za násilné trestné činy či ti, u nichž agresivita a impulzivní chování představují problém. Pracuje se ve skupině 6 odsouzených, program je vedený lektorskou dvojicí, základní program se skládá z 12 setkání. Mezi témata, na která je kladen důraz patří - kritické myšlení, komunikace, zvládání emocí a konfliktů, plánování a realizace změn. 

https://www.vscr.cz/media/organizacni-jednotky/praha-ruzyne/fotogalerie/katalog/logo.png

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.