Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Liberec 4. dubna (VS ČR) – Vybraní odsouzení v uplynulém týdnu pomáhali v centru města odstraňovat stavební suť, stěhovat nábytek a uklízet městské pozemky. S příchodem příznivého počasí se odsouzení opět zúčastňují dobrovolných pomocných prací v městských částech Liberce.

V pondělí několik odsouzených, v doprovodu kaplana vazební věznice Radka Jurnečky, odklízeli na pozemcích Římskokatolické farnosti arciděkanství Liberec stavební suť po rozpadlých garážích a pomáhali uklidit pozemek tak, aby tu mohla vzniknout odpočinková část zahrady pro veřejnost. Tento prostor by měl v budoucnu sloužit převážně dětem a jejich maminkám, které na farnosti trvale pobývají nebo na faru přijíždějí na dovolenou během letních prázdnin. Během školního roku bude tento odpočinkový prostor sloužit i vysokoškolským studentům, kteří v přilehlém domě bydlí.

V úterý se pak další vybraní odsouzení vydali do Oblastní galerie Liberec a Severočeského muzea, kde stěhovali nábytek a pomáhali s přemístěním vybavení v budovách těchto příspěvkových organizací Libereckého kraje. 

Následující den pomáhali s úpravou terénu v okolí liberecké zoologické zahrady v Alšově ulici, kde by měl vzniknout městský lesopark. Odsouzení zde odstraňovali zbytky plotů a čistili veřejný prostor. Především těchto brigád, realizovaných na městských pozemcích, se budou odsouzení s příchodem jara účastnit častěji. Po zimě tak opět navážou na úklidové akce organizované odborem ekologie a veřejného prostoru magistrátu města, kterých se pravidelně, na základě dlouhodobé spolupráce vazební věznice a Statutárního města Liberce, odsouzení účastní.

Všechny tyto obecně­ prospěšné činnosti vykonávají odsouzení nad rámec svých povinností, tj. dobrovolně, bez nároku na finanční odměnu v rámci tzv. extramurálních aktivit. Na tyto aktivity jsou vybíráni pouze prověření vězni, často se jedná o odsouzené ze specializovaného oddělení s poruchou duševní a poruchou chování, kteří tyto akce absolvují v rámci terapeutického programu. 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.