Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Liberec 14. dubna (VS ČR) – Ve středu 19 odsouzených z Vazební věznice Liberec pod dohledem zaměstnanců sbíralo odpadky v ruprechtickém lesíku, den před tím několik vězňů pomáhalo s jarním úklidem v okolí Oblastní galerie Liberec, minulý týden zvelebovali zahradu na faře ...

S úklidem a údržbou městských veřejných pozemků v Liberci pomáhají odsouzení z vazební věznice již dlouhodobě. Pověření zaměstnanci magistrátu města vždy vyberou lokalitu, které je třeba odlehčit od nánosu odpadků nebo náletů a tlejícího listí, zajistí potřebné nářadí a vybraní odsouzení pak promění zanedbané zákoutí, lesík či park k nepoznání. K příležitosti blížícího se svátku Dne Země byla stanovena poměrně rozsáhlá lokalita v Ruprechticích a do úklidu se tam tuto středu zapojilo více odsouzených než obvykle. Po 5 -ti hodinách práce odvezla vozidla města nespočet pytlů nasbíraného odpadu, kusy rozbitého nábytku, staré pneumatiky a jiné věci, které tam lidé pohodili. Odsouzené mohly ve středu hřát sluneční paprsky a příjemný pocit z dobře odvedené práce s jasně viditelným výsledkem.

Podle potřeby také vybraní vězni pomáhají s fyzicky náročnějšími pracemi v areálech spravovaných Římskokatolickou farností – arciděkanství Liberec nebo stěhují nábytek a vybavení pro příspěvkové organizace města a kraje. Tyto činnosti vykonávají nad rámec svých pracovních povinností bez nároku na finanční odměnu. Takové zkušenosti však hrají významnou roli v rámci jejich pobytu za mřížemi, slouží k upevňování pracovních návyků, na chvíli naruší jejich vězeňský stereotyp a současně díky nim si mohou uvědomit, že podle svých možností lze přispět k něčemu prospěšnému. Zároveň tyto aktivity za mřížemi snad mohou přispět i ke zlepšení dlouhodobě negativního náhledu veřejnosti na české vězeňství. Proto Vazební věznice Liberec během roku organizuje podobné akce a s příchodem jara jich bude jen přibývat.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.