Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Liberec dne 3. 6. 2022 (VS ČR) – Ve středu 1. června přijeli na návštěvu polští kolegové z věznice v Jelení Hoře, se kterou má vazební věznice od roku 2016 uzavřenu dohodu o spolupráci. Po dvouleté pauze, zapříčiněné přísnými protiepidemickými opatřeními, která věznice v zájmu omezení šíření onemocnění Covid-19 musely odpovědně dodržovat, byla obnovena spolupráce příhraničních věznic. Do Liberce zavítali odborní zaměstnanci, kteří se zabývají penitenciární péčí o vězněné osoby v čele se zástupcem ředitele polské věznice Mariuszem Mrozewskim.

Libereckou věznici představili hostům pracovníci oddělení výkonu vazby a trestu. Během dopoledne seznámili kolegy s činností tohoto oddělení a se specifiky práce dozorců, speciálních pedagogů, psychologů, vychovatelů, terapeutů a sociálních pracovníků v podmínkách českého vězeňství. V rámci prohlídky věznice navštívili prostory ubytoven vězněných osob, včetně místností pro volnočasové aktivity a prostory vnitřních pracovišť. Byli seznámeni s terapeutickým programem na specializovaném oddělení určeném pro odsouzené s poruchou duševní a poruchou chování, které je v Liberci od roku 2008. Jeho cílem je snížení rizika recidivy klienta a v tomto smyslu tedy ochrana potenciální oběti. Odpolední diskuse byla zaměřená na vybrané problémy péče o vězněné osoby. Polští kolegové mimo jiné ocenili pořádek a čistotu, se kterou se při návštěvě ubytoven vězněných osob během prohlídky setkali.

Na závěr představitelé obou věznic konstatovali, že obnovení spolupráce příhraničních věznic je smysluplná a potřebná, neboť umožní zástupcům jednotlivých profesí výměnu cenných zkušeností z praxe.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.